Pe 24 iulie se implinesc 29 de ani de cand generalul Ion Mihai Pacepa, fost consilier al lui Ceausescu, secretar de stat la MAI si adjunct al sefului DIE, a cerut azil politic in SUA. Cu doua zile inainte Ceausescu ii ordonase sa organizeze asasinarea lui Noel Bernard, directorul programului in limba romana al Europei Libere. Asta a umplut paharul generalului, dupa cum el insusi declara, pentru Jurnalul National, intr-un amplu interviu publicat in serial, pret de o saptamana, in februarie 2005.

"In toti acesti ani in care am lucrat pentru Securitate si DIE am comis fapte reprobabile, dar nu am fost implicat in asasinate si omoruri. Dupa ce am primit azil politic, Ceausescu a trimis la Washington diversi emisari, inclusiv pe ministrul de Externe, Stefan Andrei, pentru a cere extradarea mea. Ei m-au acuzat de toate plagile Romaniei, dar nu au insinuat niciodata ca as fi fost implicat in crime. Nici chiar stenograma sedintei consiliului de conducere al Departamentului Securitatii Statului care m-a condamnat <> (publicata in <>) nu a facut asemenea insinuari. Ele au fost lansate de securisti, in anii regimului Iliescu”, spunea generalul in interviul acordat Jurnalului. Interviul pe care Pacepa l-a acordat Jurnalului a consemnat mai multe premiere pentru acesta: a fost pentru prima oara cand a acceptat sa-si deschida inima si sa vorbeasca despre familie, despre viata de aici, dar si cea din noua patrie, despre primii ani in Securitate si despre ceea ce insemna munca acolo. Intrebat daca a facut politie politica, in anii in care a lucrat pentru Securitatea comunista, Pacepa a dat un raspuns transant, surprizand cititorul:”Bineinteles. Toti securistii, de la mic la mare, au facut politie politica. Cei care spun altfel, mint. Cu nerusinare”.

CARTE DE VIZITA. Ion Mihai Pacepa este cel mai important demnitar din fostul lagar sovietic care a cerut azil politic in America. Ceausescu a ordonat sa fie omorat imediat. Nu a reusit acest lucru nici macar celebrul terorist Carlos Sacalul trimis sa ii omoare pe Pacepa si pe presedintele Ronald Reagan. La ordinul lui Ceausescu si al lui Mouammar Gaddafi. Autoritatile americane au apreciat activitatea sa ca pe o "importanta si unica contributie adusa Statelor Unite.”


DECLARATIE IN PREMIERA LA ANTENA 1.
Generalul Ion Mihai Pacepa a facut o scurta declaratie, in premiera la un post de televiziune, pentru Antena 1. Aceasta va fi difuzata, partial, in jurnalul din aceasta seara si maine, la Antena3, integral.

” Mi-e greu sa cred ca au trecut 29 de ani de cand m-am rupt de comunism, si 18 de cand a fost impuscat tiranul din cauza caruia am fost obligat sa-mi parasesc tara natala. Parca a fost ieri. In aprilie 1978 Ceausescu m-a insarcinat sa ii creez o Casa Prezidentiala dupa modelul Casei Albe, si m-a luat apoi cu el in vizitele de stat pe care le-a facut in SUA si Anglia. Acolo am fost impreuna zi si noapte, si asta a creat o intimidate dezgustatoare intre noi. La 22 iulie, Ceausescu m-a chemat la Neptun, si mi-a ordonat sa organizez asasinarea dusmanului sau principal, Noel Bernard, directorul programului in limba romana al Europei Libere. Asta mi-a umplut paharul.

FUGA.
In toti acesti ani in care am lucrat pentru Departamentul de Informatii Externe am comis fapte reprobabile, ca orice securist, dar nu am fost implicat in omoruri. A doua zi am plecat la Bonn cu un mesaj din partea lui Ceausescu pentru cancelarul german Helmuth Schmidt, si acolo am cerut azil politic Guvernului Statelor Unite. Intr-o scrisoare deschisa adresata fetei mele, Dana, publicata in ziarul Le Monde, mi-am exprimat convingerea ca-i va fi mai usor fara tata decat cu un tata criminal. Dupa iulie 1978, am cooperat cu autoritatile Statelor Unite si ale altor tari NATO pentru a contracara actiuni teroriste, diversioniste si de spionaj organizate de diverse tari comuniste. De atunci, Ceausescu n-a mai pus nici odata piciorul intr-o tara NATO”, spune Pacepa.

IZOLAREA LUI CEAUSESCU
. "Bomba Pacepa” a fost titlul primului articol ce a anuntat trecerea generalului de partea tarilor NATO. Pentru Ceausescu, bomba a fost nucleara. In urmatoarele zile el a trebuit sa retraga peste 15% dintre ambasadorii Romaniei in Occident, inclusiv pe cel din Washington, ale caror state de salarii erau semnate de general. Tiranul care facuse turul Londrei in caleasca regala, nu a mai pus niciodata piciorul intr-o tara NATO. La 25 decembrie 1989 el a fost condamnat la moarte intr-un proces in care acuzatiile principale au fost preluate din cartea generalului Pacepa, "Orizonturi Rosii”, publicata simultan in engleza si romana, serializata la "Europa Libera”, si introdusa ilegal in tara. La 30 decembrie 1989, noul ziar "Adevarul” a inceput sa serializeze cartea generalului sub titlul: "Un rol incontestabil in rasturnarea dictatorului.” In urmatoarele luni, "Orizonturi Rosii” a fost tradusa in 27 de limbi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.