Romania se afla in pragul unei crize diplomatice, din cauza incoerentei pozitiei sale oficiale in privinta statutului provinciei Kosovo si ar putea fi "atentionata sever" la Bruxelles, conform ziarului "Cotidianul", care citeaza "surse comunitare".

Consiliul Afacerilor Generale si Relatiilor Externe al Uniunii Europene (CAGRE) - care se intruneste astazi la Bruxelles - "este pregatit sa atentioneze sever Romania pentru ca nu a anuntat oficial schimbarea brusca de pozitie fata de planul Ahtisaari, care prevede independenta provinciei Kosovo", scrie Cotidianul.

Uniunea Europeana a transmis deja, neoficial, semnale de iritare Bucurestiului, adauga Cotidianul, fara a da detalii in acest sens, insa il citeaza pe vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, presedintele comisiei de aparare din Senat, care "se asteapta" la o atentionare a UE la adresa Romaniei, pentru ca Bucurestiul a exprimat oficial mai multe puncte de vedere pe tema Kosovo, confirmand ca "in Romania sunt mai multi centri de putere" si ca "Romania este o tara pe care nu te poti baza". Diaconescu este de parere ca va exista "fie o declaratie a Inaltului Reprezentant UE pentru politca externa, Javier Solana, fie a presedintiei portugheze".

Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, "pare sa se astepte la o mustrare din partea oficialilor UE", mai scrie Cotidianul. Seful diplomatiei a declarat pentru ziar ca "Romania nu intentioneaza sa sparga consensul european in ceea ce priveste statutul Kosovo". "Suntem de acord cu ceea ce vor colegii nostri din UE, doar ca am tinut sa facem unele precizari. Probabil ca aceste precizari i-au surprins pe unii lideri europeni, dar totul face parte din regula jocului. Nu stiu daca vom fi mustrati sau ce se va intampla la reuniunea CAGRE de maine (luni - n.r.). Voi sti mai multe dupa intalnire", a declarat Cioroianu pentru Cotidianul.

De la instalarea la putere a actualei guvernari, in decembrie 2004, si pana la mijlocul acestei luni, Romania a respins ideea de independenta, iar presedintele Traian Basescu s-a declarat recent impotriva unor prevederi din planul Ahtisaari. La mijlocul acestei luni, fara sa anunte Bruxelles-ul in prealabil, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a exprimat o pozitie contrara. El a declarat, la 12 iulie, la Roma, ca planul Ahitsaari reprezinta o solutie pentru Kosovo, scrie Cotidianul.

"Este foarte important ca solutia finala in cazul Kosovo sa fie votata si in Consiliul ONU. In acest moment, planul Ahtisaari este cea mai buna solutie posibila", a declarat in 12 iulie premierul Tariceanu, aflat in vizita in Italia.

Pozitia exprimata de primul-ministru este aceeasi exprimata si de seful diplomatiei, Adrian Cioroianu, si confirma partial unele informatii aparute in presa, potrivit carora Romania si cateva alte tari UE au o atitudine nuantata fata de problema Kosovo, care impiedica un punct de vedere comun al europenilor la ONU.

Europenii ar intentiona sa se alature Statelor Unite si sa recunoasca independenta provinciei Kosovo, chiar si in absenta unei rezolutii a ONU, in cazul unui impas constatat la incheierea ultimei perioade de negociere, ce urmeaza sa fie decisa la New York, au declarat diplomati europeni citati de AFP. In absenta unui acord in Consiliul de Securitate in privinta "independentei supravegheate" recomandate de mediatorul ONU Martti Ahtisaari, Statele Unite si europenii se pregatesc sa propuna o noua perioada de negocieri celor doua parti. Insa, in fata pozitiei intransigente adoptate de Rusia, care spune ca nu va accepta nicio solutie fara un acord din partea Serbiei, europenii s-ar fi resemnat sa recunoasca provincia Kosovo, daca va fi nevoie, fara o rezolutie prealabila a ONU, potrivit surselor diplomatice.

De altfel, Statele Unite si europenii au renuntat, vineri, sa mai prezinte o rezolutie in Consiliul de Securitate al ONU cu privire la viitorul statut al provinciei Kosovo, din cauza opozitiei Rusiei, si au convenit ca Grupul de Contact sa se ocupe de acest dosar, o decizie salutata de Rusia si Belgrad, care considera miscarea o "victorie diplomatica", in timp ce la Pristina decizia a fost intampinata cu regret. Astfel, natiunile occidentale vor incerca sa initieze negocieri intre liderii sarbi si kosovari prin intermediul Grupului de Contact pentru Balcani din care fac parte Marea Britanie, Franta, Italia, Germania, Italia, Statele Unite si Rusia si unde nicio tara nu are drept de veto. Grupul de Contact se va reuni in 25 iulie, la Viena.

Belgradul a avertizat insa in privinta oricarei decizii definitive luate in afara Consiliului de Securitate al ONU, in timp ce Pristina - care ameninta cu o declarare unilaterala a independentei - spera ca aceasta noua abordare va putea debloca procesul, informeaza NewsIn.

Statele Unite afirma de o luna ca sunt dispuse sa recunoasca unilateral un Kosovo independent, lipsindu-se de o legitimare din partea ONU. Europenii par de-acum convinsi de necesitatea de a-i urma pe americani, dar pun conditia ca acest pas sa se faca in mod "concertat" si "ordonat". Diplomati europeni argumenteaza, de altfel, ca nu a fost nevoie de o rezolutie a Consiliului de Securitate, in iunie 2006, pentru a recunoaste independenta Muntenegrului, ci a fost suficienta o declaratie a UE in care se cerea fiecarui stat membru sa faca acest lucru.

Nu toti europenii sunt pe deplin convinsi insa ca acest demers este cel care trebuie urmat. "Cateva tari nu agreeaza planul Ahtisaari: Romania, Grecia, Slovacia, poate Spania si altele cateva", a declarat Alexander Anderson, expert al International Crisis Group. El este de parere ca recunoasterea Kosovo ar putea sa obtina, totusi, aprobare din partea UE ca bloc.

"Romania va fi un factor activ in solutionarea problemei din Kosovo si vom fi in continuare prezenti in procesul de pace din Kosovo", a declarat la Roma premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a subliniat ca "Romania este foarte preocupata de garantarea drepturilor minoritatilor din Kosovo, in special a celei sarbe".

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a prezentat pozitia Romaniei in dosarul Kosovo in iunie, la consiliul european ce a pregatit summitul UE de incheiere a presedintiei germane. Cioroianu a aratat atunci ca Romania privilegiaza stabilitatea in fata factorului timp si considera ca statul Kosovo nu poate fi definitivat decat printr-o rezolutie ONU. "Romania considera ca de maxima importanta nu e factorul timp, cat beneficiile pe care le-ar putea aduce o solutie care sa duca la consolidarea stabilitatii regionale", a declarat Cioroianu la Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe din iunie, de la Luxemburg.

In ianuarie, aflat in vizita in Serbia, presedintele Traian Basescu preciza ca pozitia Romaniei fata de problema Kosovo tine seama de cele trei principii ale dreptului international enuntate ca valabile si la Chisinau in problema Transnistriei - integritatea teritoriala, inviolabilitatea frontierelor si neacodarea de drepturi colective pentru minoritati.

Rugat sa comenteze o serie de afirmatii ale comisarului pentru extindere Olli Rehn despre viziunea UE in chestiunea Kosovo, Traian Basescu a spus ca "UE nu impune nimanui nimic" si ca "are doar anumite standarde ce trebuie sa fie atinse". Traian Basescu a subliniat ca UE sau un oficial de-ai sai nu va incerca niciodata sa impuna solutii care nu sunt in concordanta cu principiile democratice.

EUobserver relata in aprilie ca Romania, Slovacia si Grecia au ridicat obiectii in privinta planului Ahtisaari, care prevede acordarea independentei pentru provincia Kosovo, la o reuniune informala a ministrilor de externe din UE. La randul sau, agentia Reuters informa ca Grecia, Spania, Slovacia si Romania se tem ca planul Ahtisaari ar putea alimenta instabilitatea in Balcani sau ar putea incuraja miscarile separatiste interne si solicitarile pentru acordarea mai multor drepturi pentru minoritati. ''Spania este preocupata sa-si pastreze unitatea statala si examineaza problema Kosovo prin prisma Cataluniei si a regiunii basce. Slovacia si Romania privesc chestiunea Kosovo din perpectiva minoritatii lor maghiare", a declarat o sursa europeana citata de Reuters fara a fi identificata.

In ceea ce priveste pozitia presedintiei portugheze a UE in privinta Kosovo, seful diplomatiei de la Lisabona, Luis Amado, sublinia, vineri, impreuna cu omologul sau francez, Bernard Kouchner, importanta de a avea "o pozitie comuna in UE".

"Este o problema europeana (...), se petrece in mijlocul Europei, Europa este cea care trebuie sa reactioneze", a spus Amado. "Va fi foarte dificil sa rezolvam aceasta problema intr-un scenariu al divergentelor", a adaugat seful diplomatiei portugheze. "Ne aflam deja in fata unei situatii dificile", care se poate complica si mai mult, daca "UE nu este capabila sa mentina o pozitie de coerenta si coeziune", a avertizat ministrul portughez de externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.