Iliesiu i-a pus lui Iliescu o serie de intrebari ce tin de impotrivirea sa fata de condamnarea crimelor comunismului sau de implicarea in evenimentele din decembrie1989.Fostul presedinte a raspuns cu acuze

Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice si initiatorul apelului de condamnare a crimelor comunismului, i-a scris din nou lui Ion Iliescu cerandu-i sa raspunda clar si raspicat intrebarilor care tin de impotrivirea sa fata de condamnarea crimelor comunismului sau de implicarea sa in evenimentele din decembrie 1989. Iliesiu este la a doua epistola de acest gen. Raspunsul primit de la Ion Iliescu pe marginea primei scrisori l-a nemultumit profund pe liderul Aliantei Civice. Acesta a fost criticat vehement de fostul presedinte al Romaniei care l-a invinuit de minciuna si calomnie.

In replica, Iliesiu a acuzat "stilul specific vicleniei comuniste, respectiv apelarea la reteta minciunii esentiale, a intelepciunii, a confuziei, a diversiunii, a inversarii rolurilor si situatiilor". Demersul vicepresedintelui Aliantei Civice a fost salutat de Vladimir Tismaneanu, care apreciaza ca publicarea schimbului de scrisori ar clarifica multe lucruri despre istoria recenta a Romaniei. Redam in continuare cele mai importante fragmente ale corespondentei. (R.A.)

Iliesiu: De ce ne-ati sacrificat?

In prima scrisoare deschisa adresata "invinuitului Ion Iliescu", vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu (initiatorul apelului de condamnare a crimelor comunismului), i-a adresat fostului presedinte al Romaniei un set de intrebari in care il chestiona punctual in legatura cu impotrivirea sa fata de condamnarea crimelor comunismului. Publicam in continuare

"De ce?

1. Revolutia din 1989 a condamnat crimele comunismului. Daca va considerati principalul exponent al revolutiei, de ce sunteti impotriva condamnarii acestor crime?

2. De ce, conform raportului de condamnare a crimelor comunismului, ati deturnat caracterul anticomunist al revolutiei si ati instaurat un regim neocomunist? De ce, dupa ce ati preluat puterea, au fost ucisi 942 de oameni - de aproape sase ori mai mult decat cei ucisi din ordinul lui Ceausescu? De ce, in iunie 1990, au fost reprimate cu bestialitate manifestatia din Piata Universitatii, partidele istorice si presa independenta? De ce, timp de zece ani cat ati fost presedinte, nimeni nu a fost judecat pentru aceste crime?

3. Sunteti invinuit pentru participare la omor deosebit de grav, genocid si alte crime. De ce violati articolul din Constitutie - "Nimeni nu este mai presus de lege"? De ce incercati sa-i faceti pe membrii PSD sa va apere? De ce nu va autosuspendati din calitatea de parlamentar si din cea de presedinte de onoare al PSD, pana la probarea nevinovatiei dvs.? De ce, abuzand de aceste functii, violati Justitia si faceti presiuni politice pentru ascunderea adevarului despre istoria noastra recenta?

4. Am obtinut angajamente scrise de la procurorul general si de la ministrul Justitiei ca dosarele masacrului din decembrie 1989 si ale fratricidului din iunie 1990 vor fi "finalizate si solutionate cu maxima celeritate", in regim de "reducere a duratei procedurii judiciare". De ce, printr-o jonglerie juridica, intoarceti pe dos Justitia, preschimband maxima urgenta in maxima tergiversare a dosarelor de interes national?

5. De ce sfidati apelul pentru adevarul despre istoria recenta, lansat in 11 martie 2007, semnat de peste 750 de intelectuali, sase ONG-uri civice si doua sindicate reprezentand peste un milion de sindicalisti? (...)

6. Cu exceptia lui Milosevici, nici un alt fost sef de stat din Europa postcomunista nu a facut atat de mult rau tarii sale. De ce nu regretati?

7. Ceausescu ne-a lasat fara datorii internationale, iar cota de simpatie fata de Romania era enorma la data de 22 Decembrie 1989, inainte sa preluati puterea, adica inainte de deturnarea revolutiei prin masacru. De 17 ani incoace puteam trai mult mai bine decat traim. De ce ne-ati sacrificat?

Bucuresti, 12 iulie 2007

Iliescu: minciuni si afirmatii calomnioase

Ion Iliescu a raspuns imediat acuzatiilor aduse de Sorin Iliescu, sustinand ca scrisoarea vicepresedintelui Aliantei Civice contine "minciuni si afirmatii calomnioase". Fostul presedinte al Romaniei i-a transmis ca demersul sau "este tributar gandirii totalitare", motiv pentru care il considera "inutil si lipsit de finalitate".

"Am condamnat comunismul si aberatiile lui nu prin vorbe, cum ati facut dvs., ci prin tot ceea ce am facut pentru revenirea la democratie, la pluralism politic, la valorile civilizatiei. (...) Recunosc, sunt un om de stanga. Dumneavoastra si cei ca dumneavoastra urasc stanga si pe cei care ii reprezinta valorile si idealurile. Demersul dumneavoastra este expresia acestei uri viscerale. Daca credeti ca prin astfel de acuze irationale si mincinoase, prin presiuni mediatice la adresa Justitiei, act profund nedemocratic, prin amenintari ma veti face sa abjur de la crezul meu social-democrat, inseamna ca nu ma cunoasteti si ca nu ati inteles nimic din ceea ce s-a intamplat in Romania ultimilor 18 ani.(...) Legitimati si impuneti ura si dorinta de razbunare ca instrumente ale luptei politice. (...) Dar nu in dumneavoastra s-a tras in zilele de 22, 23, 24 si 25 decembrie, ci in mine si in cei care au format conducerea provizorie a statului. Nu dumneavoastra ati introdus institutiile democratiei (...) Pe dumneavoastra nu va intereseaza decat mediatizarea unor obsesii personale, care nu mai tin de aflarea adevarului, ci de auto-promovare mediatica. Demersul dumneavoastra este tributar gandirii totalitare, de aceea il consider inutil si lipsit de finalitate. Daca nu ar fi fost neadevarurile pe care le vehiculati cu o perseverenta demna de o cauza mai buna, nu v-as fi raspuns public. Dar nu pot accepta incercarile dumneavoastra de a re-scrie, inclusiv cu mana procuraturii, istoria, de a impune pe post de adevar absolut versiunea unor indivizi care nu au nimic de-a face cu Revolutia si cu idealurile ei."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.