Un nou scandal intre Romania si Moldova este pe cale sa izbucneasca. Romania ar putea fi obligata de catre CEDO sa plateasca despagubiri pentru situatia incerta privind acordarea de cetatenie moldovenilor.

Astfel, conform deputatului PD de Cluj, Daniel Buda, termenii solutionarii cererilor pentru acordarea cetateniei „duc in mod clar la incalcarea drepturilor si libertatilor prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor si Libertatilor Omului”.

In termenii unei legi datand din 1991, moldovenii care pot dovedi ca ei sau parintii lor s-au nascut in teritorii ce au apartinut Romaniei inainte de a fi anexate fostei URSS in 1940 sunt autorizati sa redobandeasca cetatenia romana. Numarul de cereri a explodat inaintea intrarii Romaniei in UE.

Daniel Buda l-a acuzat ieri, prin urmare, pe ministrul Tudor Chiuariu de sfidare a justitiei si perpetuare a unei grave incalcari ale drepturilor si libertatilor moldovenilor. Deputatul PD este nemultumit pentru ca ministrul Justitiei a atacat prin recurs decizia Curtii de Apel Bucuresti, prin care se stabilea "termenul rezonabil" de sase luni pentru acordarea cetateniei romane moldovenilor.

„Ii amintesc ministrului Justitiei ca doar instantele de judecata au capacitatea de a aprecia termenii rezonabili, tinand cont de imprejurarile de fapt si de drept ale unei situatii date. Gestul ministrului, de a ataca sub acest aspect o hotarare a instantei, poate fi calificat nu numai ca iresponsabil, dar si ca o sfidare la adresa justitiei”, considera Daniel Buda

In replica, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu declara ca pentru aceasta situatie este responsabila Monica Macovei, deoarece situatia era grava dinaintea primirii mandatului sau de ministru. Astfel, Chiuariu sustine ca , in aprilie 2007, existau peste 30.000 de cereri nesolutionate, depuse la Ministerul Justitiei. Alte 400.000 au fost depuse la Consulatul de la Chisinau.

"Ministrul justitiei a constatat cu satisfactie ca dl. deputat Buda a descoperit ca, in Romania, exista o problema in ceea ce priveste acordarea/redobandirea cetateniei. Ii aducem la cunostinta ca numarul mare de cereri nesolutionate si durata indelungata de solutionare a unei cereri sunt realitati ale mandatului fostului ministru al justitiei, sustinut de Partidul Democrat, dna. Monica Macovei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei, citat de catre NewsIn.

De asemenea, Chiuariu a mai adaugat ca "tocmai responsabilitatea pe care o invoca domnul deputat ne-a determinat sa anuntam modificarea Legii cetateniei, pentru a imbunatati procedura si a scurta durata de solutionare a cererilor. In acest context, ne bucura preocuparea dlui. deputat pentru situatia creata de un fost ministru al Partidului Democrat si il rugam sa nu lipseasca de la dezbaterile din comisii si din plen, astfel incat proiectul sa poata fi adoptat cat mai curand posibil”.

Solicitarea cetateniei romane de catre cetatenii moldoveni este un motiv de preocupare si pentru Chisinau, dar si pentru Bruxelles, care vrea ca Romania sa isi reformeze legea cetateniei pentru a o face mai restrictiva, a declarat in 10 iulie reprezentantul UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei.
Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, declara in data de 2 martie ca procedura de redobandire a cetateniei romane va fi simplificata, dar a refuzat sa dea detalii suplimentare, spunand ca in curand textul proiectului legii de modificare va fi afisat pe internet.

Comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, a declarat in martie ca a primit propunerea de modificare a legii privind cetatenia si ca expertii vor analiza textul, insa mai important i se pare ca Moldova sa finalizeze acordul cu UE de facilitare a vizelor.

Guvernul Republicii Moldova a dat publicitatii la inceputul lunii martie un comunicat deosebit de dur la adresa Romaniei in legatura cu acordarea cetateniei pentru locuitorii acestei tari. Chisinaul a adresat un apel comunitatii internationale, careia i-a cerut sa-si foloseasca influenta asupra Romaniei pentru ca Bucurestiul sa nu se mai amestece in chestiunile sale interne. La nici 24 de ore, seful diplomatiei moldovene, Andrei Stratan, a spus ca nu mai vede oportunitatea deschiderii celor doua consulate romanesti suplimentare, la Cahul si Balti, dupa cum solicitase Bucurestiul. In plus, guvernul lui Vasile Tarlev a calificat drept "sfidatoare" propunerea presedintelui Traian Basescu legata de viitorul Centru European de Vize, care sa fie gestionat de Romania.

Relatiile dintre Romania si Republica Moldova trec in prezent printr-o faza tensionata, accentuata de noile conditii aparute dupa aderarea Romaniei la UE. Astfel, dupa 1 ianuarie 2007, cetatenilor din Republica Moldova care vor sa vina in Romania li s-a impus regimul obligativitatii vizelor.

Presedintele Traian Basescu a obtinut, intr-o vizita la Chisinau efectuata la mijlocul lunii ianuarie, acceptul omologului sau moldovean, Vladimir Voronin, de a infiinta doua consulate temporare romanesti de la Balti si Cahul. Seful statului le-a promis atunci moldovenilor ca vizele le vor fi acordate mai usor si ca legea se va modifica pentru a usura procesul de acordare a cetateniei romane. Basescu a vorbit despre existenta a 800.000 de cereri in acest sens din partea moldovenilor, ceea ce ar insemna aproape o patrime din populatia Republicii Moldova.

Romania a fost acuzata de Chisinau de "accentuarea intentionat excesiva a numarului de cereri depuse" de moldoveni pentru obtinerea cetateniei romane, care "denatureaza esenta conceptului de cetatenie". Ministrul de externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, a cerut, la randul sau, Uniunii Europene sa se pronunte in privinta numarului foarte mare de solicitari de redobandire a cetateniei - 800.000 - anuntat de Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.