"Asa cum am promis, am promulgat legea pensiilor si maine (n.r. joi) ar trebui sa fie in Monitorul Oficial", a spus presedintele Basescu. Traian Basescu a declarat insa ca isi mentine rezervele in ceea ce priveste sursele de finantare a aplicarii acestei legi.

Presedintele Traian Basescu a declarat dupa ce a anuntat ca a promulgat legea, ca scrisoarea de raspuns la solicitarea sa de fundamentare a acestei legi a fost semnata de doi ministri "incompetenti", premierul Calin Popescu Tariceanu neasumandu-si documentul.

"Scrisoarea a fost semnata de doi ministri, dupa parerea mea, incompetenti, iar premierul nu si-a asumat raspunsul la scrisoarea mea", a declarat Traian Basescu, referindu-se la ministrul de finante Varujan Vosganian si la ministrul muncii, Paul Pacuraru.

Traian Basescu a spus ca, in locul analizei economice solicitate, a primit un raspuns "incarcat de deziderate, de declaratii politice", fara nicio fundamentare, asa cum prevede articolul 138 alineatul 5 din Constitutie, conform caruia nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare.

Replica guvernului

In replica ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca presedintele Basescu nu a dorit majorarea pensiilor, dar a fost obligat sa promulge legea.


Domnul Vosganian a aratat ca presedintele stia ca executivul dispune de fondurile necesare majorarii pensiilor, dar nu dorea sa aprobe legea deoarece nu avea curajul, intentia si priceperea sa sustina masura.

Citeste si:

"Noi am propus presedintelui ca daca accepta ca guvernul a identificat banii, sa plece acasa, iar daca nu, plecam noi."

"Basescu s-a temut insa de aceasta provocare, deoarece stia ca exista bani", a declarat ministrul economiei, precizand ca exprima punctul de vedere oficial al guvernului.

Ce prevede legea

Legea pensiilor, initiata de PSD, a fost adoptata in 28 iunie, ultima zi a sesiunii parlamentare, si a fost depusa pentru promulgare in 6 iulie.

Conform actului normativ, pensia medie va urca cu 40% la inceputul anului viitor, dupa ce punctul de pensie va creste de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut.

Legea pensiilor stabileste o noua majorare a punctului de pensie incepand cu 1 ianuarie 2009, de la 37,5% la 45% din salariul mediu brut.