Peste 13% din totalul cheltuielilor publice din Sanatate au reprezentat, in 2005, plati informale in Sanatate. Acestea reprezinta spaga, ciubucul sau atentiile date de bolnavi medicilor sau asistentelor.
Se adauga comisioanele firmelor pentru achizitia de medicamente sau materiale sanitare. Suma platilor informale se ridica la 360 de milioane de dolari. Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat, cu ocazia prezentarii proiectului "Reglementarea platilor informale din sistemul de sanatate romanesc", finantat prin programul Global Opportunities Fund, administrat de Ambasada Marii Britanii, ca familiile sarace contribuie mai mult la platile informale decat cele cu venituri mari. "De fapt, spaga este mult mai mare la achizitia de materiale si medicamente decat atentiile date personalului medical", a subliniat Nicolaescu. Ministerul Sanatatii spera sa reduca fenomenul spagii din Sanatate prin functionarea asigurarilor private de sanatate, prin infiintarea sectiilor particulare in spitalele publice si a protocoalelor pentru tratament.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.