Numirea istoricului Adrian Cioroianu la conducerea Ministerului de Externe nu a adus cu sine reforma institutionala mult asteptata. Tovarasii de la "cadre" au ramas pe pozitii rumegand bani grei de la buget, impreuna cu o intreaga pleiada de diplomatozauri peceristi.

Cel mai bun exemplu este noul consul general al Romaniei la Shanghai, generalul maior Alexandru Grumaz, fost subsecretar de stat si adjunct al directorului STS.

Intrarea lui Grumaz in diplomatie, in locul ofiterului SIE sub acoperire Ioan Paun (cunoscut din dosarul Zambaccian), a scandalizat MAE si SIE la un loc.

Se stie ca astfel de posturi se acorda prin protocol secret, spionilor externi cu state vechi in SIE. Cat despre fostul setesist... Grumaz este cunoscut drept oaia neagra a serviciilor secrete. Personaj exotic, generalul s-a remarcat mai ales prin slugarnicia fata de sefi, fiind promovat in armata datorita functiei tatal sau, fost secretar al Consiliului Politic al Marelui Stat Major din negurile comunismului.

Cum aschia nu sare departe de trunchi, inainte de '89, juniorul a fost propulsat direct in Consiliul Politic Superior al Armatei, la directia de propaganda politica PCR. Acest amanunt neinsemnat nu se regaseste in biografia romantata a "diplomatului".

Colegii de la contrainformatii povestesc despre Grumaz ca manuia cu responsabilitate goarnele electronice de pe masinile ARO, folosite pentru preaslavirea ceausestilor, ca si in actiunile diversioniste ale Securitatii in decembrie 1989. A fost coleg de facultate cu Francisc Toba si cu generalul SIE Liviu Rusu, iar despre aventurile propagandistului PCR cu subordonatele, ar putea povesti multe fostul ofiter de la UM 0215 Petrisor Niculaie.

Aruncat dintr-un colt in altul al Ministerului Apararii, Grumaz, acest Hopa-Mitica plin de epoleti, a supravietuit multor transferuri "in interes de serviciu". A fost numit sef al Bazei de Reparatii Aparatura Electronica din Ministerul Apararii, apoi ascuns la Directia Resurselor pentru Inzestrarea Armatei, condusa la vremea aceea de generalul Florentin Popa. S-a remarcat prin servilism total fata de ministrii Spiroiu si Pascu. Fostii colegi spun despre Grumaz ca se pricepea foarte bine la impartirea fondurilor de protocol. Specialitatea sa erau vazele festive, special inscriptionate pentru ministrii MApN.

A urmat, taras-grapis, cursurile de 9 luni ale Directiei de Informatii Militare. Oripilat, generalul Decebal Ilina, fost sef al Directiei de Informatii a Armatei (actuala DGIA), nici macar nu a vrut sa auda de noul "agent secret".

Ca urmare, prin manevre numai de el stiute, Alexandru Grumaz a ajuns in SUA, la... DISAM, un colegiu pentru comunicatii. S-a intors plin de medalii comemorative, tricouri de jucatori de baseball si fotografii ale ofiterilor americani. Nu pierde nici o ocazie sa se laude cu ele in fata vizitatorilor maguliti cu apelativul "excelenta".

Si-a incheiat cariera militara anul trecut, in functia de prim-adjunct al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, odata cu seful sau Tudor Tanase. Facea parte din serviciul cu cea mai "mare densitate de creiere", cum laudase presedintele Traian Basescu seteseul in ianuarie 2005.

Cei care credeau ca Hopa-Mitica de MApN s-a dat batut s-au inselat amarnic. Mai vioi si mai reciclat decat Pasarea Phoenix, generalul Alexandru Grumaz i-a luat locul in Shanghai celui care s-a ocupat de containerele cu chinezarii ale fostului premier Adrian Nastase. Omul potrivit la locul potrivit.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.