Senatorul elvetian, Dick Marty, a asigurat, ieri, la Parlamentul European, ca a fost “foarte prudent” si a mentionat doar informatii confirmate din cel putin doua surse in raportul pe care l-a intocmit pentru Consiliul Europei referitor la presupusele activitati ilegale ale CIA pe teritoriul european.

Discutia a avut loc la invitatia pe care legislativul european i-a lansat-o, dupa ce Dick Marty si-a difuzat, in luna iunie, al doilea raport pe respectiva tema. La dialog a luat parte si socialistul italian Claudio Fava, raportorul Parlamentului European in legatura cu actiunile pe care CIA le-ar fi desfasurat ilegal in Europa. Datele au provenit din minimum doua surse, aflate, in general, pe cele doua maluri ale Atlanticului, a spus el, intr-o audiere in fata membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe, ai Comisiei pentru Libertati Civile si ai Subcomisiei pentru Drepturile omului din Parlamentul European. In cadrul dezbaterilor, Dick Marty a reafirmat ca in Romania si Polonia exista “structuri gen Guantanamo”.

“Exista mai multe tari care nu au raspuns la chestionarele privind inchisorile CIA. Stim astazi ca tacerea a continuat sa mascheze incalcari ale drepturilor omului. Zeci, poate sute de persoane au fost arestate si au fost plasate in arest in Irak si Afganistan si chiar si in unele locuri din Europa. Exista documente care dovedesc ca astfel de locuri exista chiar si in Romania si Polonia, fiind vorba despre despre structuri de detentie gen Guantanamo. In 2006, chiar si Bush a recunoscut existenta inchisorilor secrete”, a declarat Dick Marty, ieri, in Parlamentul European. Europarlamentarul PNL, Adina Valean, a precizat ca argumentele aduse in document cu privire la tara noastra nu sunt suficiente pentru a demonstra implicarea tarii in detinerea, interogarea sau transferul de prizonieri, suspecti de terorism. Adina Valean spune ca autoritatile romane ar trebui sa fie mai transparente si sa puna la dispozitia oficialilor europeni mai multe informatii care sa combata concluziile raportului Marty.

Europarlamentarul liberal spune ca tara noastra a invocat de multe ori secretul de stat pentru a nu prezenta toate datele obtinute de comisia de ancheta a Parlamentului Romaniei. Lucru care, in opinia Adinei Valean, nu ajuta credibilitatii tarii noastre in aceasta problema. Raportul intocmit de Dick Marty a fost adoptat recent de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Parlamentul de la Bucuresti ar putea adopta la inceputul lunii septembrie o pozitie oficiala privind acest raport. Raportul lui Dick Marty se bazeaza pe declaratiile facute de 30 de oficiali, angajati ai mai multor servicii secrete din Europa si Statele Unite. Tarile vizate au respins insa acuzatiile, motivand ca raportorul european nu prezinta nicio dovada clara privind existenta centrelor secrete de detentie ale CIA in Europa, iar sursele nu sunt identificate. Dick Marty a spus ca nu a prezentat nume deoarece sursele sale risca sa fie acuzate de inalta tradare de statele carora le apartin.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.