Norul toxic format luni in urma deraierii unui tren cu fosfor din Ucraina sta departe de Romania cel putin pina in aceasta seara, la ora 24.

15 vagoane-cisterna incarcate cu fosfor galben s-au rasturnat luni, la ora locala 16.55, intre garile Cervo-ne si Ojidov, din regiunea Lvov, dupa ce un tren a deraiat. Vagoanele-cisterna circulau dinspre Kazahstan inspre Polonia. Sase dintre vagoane au luat foc in urma unei scurgeri de fosfor. In urma incidentului, paisprezece persoane au fost spitalizate, alte 800 fiind evacuate din vestul Ucrainei.

Norul format in urma incendiului rezultat din accident se intinde pe 90 de kilometri patrati, acoperind 14 sate situate in apropierea orasului Lvov, relateaza BBC News. Autoritatile romane au dat asigurari ca norul de fosfor galben, aflat la 160 de kilometri de granita cu Romania, nu va ajunge in urmatoarele 36 de ore deasupra tarii noastre (aproximativ pina in aceasta seara). De aceasta data, Romania a avut noroc, este de parere directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ioan Sandu. „Norul se indeparteaza de noi pentru ca vintul bate spre nord-vest. Tarile care sint traversate sint astfel Ungaria si Polonia, nu Romania. Pericolul cel mai mare era la inceput, intrucit, cu cit trece timpul, norul se disipeaza, scade in intensitate“, a spus Sandu.

Ioan Sandu a realizat o traiectorie a norului poluant ieri, la ora 12, valabila pentru urmatoarele 36 ore. „Am calculat traiectoria norului si nu exista pericolul ca acesta sa ajunga in Romania pina miine noapte la ora 12. Ar trebui ca vintul sa-si schimbe radical traiectoria pentru ca norul sa se indrepte spre noi. Chiar si dupa aceasta perioada este putin probabil sa fim vizati. Deocamdata nu avem informatii despre emisii, dar Agentiile de Mediu vor face analize si sigur nu exista nici o problema“, a mai adaugat Sandu. Seful ANM admite ca anumite schimbari ale vremii ar putea totusi aduce norul toxic deasupra tarii noastre in citeva zile.

In ciuda pericolului, autoritatile romane nu au fost in nici un fel informate de partea ucraineana in privinta accidentului ecologic. „Am contactat telefonic Ucraina, care a precizat ca nu are date tehnice in privinta accidentului. Nici ministerul mediului din Ucraina nu ne-a comunicat nimic, desi era normal ca toti vecinii Ucrainei sa fie informati“, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului. „Exista un deficit de informatie din partea ucraineana si sintem nevoiti sa apelam la date de la autoritatile din Ungaria si Polonia“, a precizat si premierul Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.