Pretul unui metru patrat al unei astfel de proprietati poate ajunge pana la 2.000 de euro An dupa an, afacerile imobiliare isi consolideaza imaginea de cel mai dinamic si mai profitabil sector al economiei romanesti. Insa chiar daca opinia generala este ca orice investitie in real estate este imediat incununata de succes, realitatea arata ca si in acest domeniu piata cerne. Care este atunci investitia imobiliara care aduce cel mai bun profit?

O „radiografie" realizata cu ajutorul reprezentantilor unora dintre companiile de top din domeniul consultantei ne-a ajutat sa identificam afacerea momentului. Banii plasati acum intr-un teren pot genera un profit considerabil. Atentie insa: nu orice parcela de teren reprezinta „pamantul fagaduintei".

Locatia este cuvantul-cheie atunci cand se ia in calcul cumpararea unui teren. Iar in acest moment „perlele" pietei de profil sunt reprezentate de terenurile fostelor platforme industriale. Suprafetele considerabile, precum si accesul facil la reteau de transport le fac ideale pentru orice tip de dezvoltare. Blocuri, spatii comerciale sau cladiri de birouri vor continua sa ia locul fostelor fabrici din epoca de aur.
„Datorita faptului ca in zonele semicentrale ale Bucurestiului pretul metrului patrat de teren variaza intre 700 si 1.500 de euro, foarte multi dezvoltatori prefera achizitionarea unor intregi platforme industriale cu suprafete care incep de la trei hectare si care pot ajunge chiar si la cateva zeci de hectare" a declarat, pentru „Adevarul", Adrian Tibichi, coordonator al departamentului de Research al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Uzina care devine bloc, o mutatie uneori imposibila

Nu este insa totdeauna cu putinta ca orice fosta locatie industriala sa fie transformata intr-un cartier rezidential. „In orasele monoindustriale exista cate o platforma de mari dimenisuni, dar pe care nu se poate construi mai nimic pentru a nu exista risc ecologic.

Astfel de platforme ale industriei grele se gasesc la marginea Galatiului, Brasovului, Iasiului, Clujului si Timisoarei", precizeaza Adrian Tibichi. Si Nicu Gherghe, consultant al companiei Cushman&Wakefield Activ Consulting, este de parere ca terenurile reprezinta investitia imobiliara a momentului.

Si el arata insa ca profitul maxim este obtinut prin vanzarea terenurilor pe care, ulterior, pot fi construite proiecte de amploare.

„Cele mai rentabile investitii in momentul de fata sunt cele in terenuri, avand ca scop dezvoltarea unor proiecte comerciale sau rezidentiale. Acestea din urma aduc cele mai bune profituri. Daca investitiile au randamente cuprinse intre 6,5% si 8%, dezvoltarile aduc profituri intre 15% si 25%", afirma Nicu Gherghe.

In prezent, in Bucuresti aproape toate vechile platforme industriale cu potential imobiliar sunt in curs de reconversie. Semanatoarea, Titan, Electromagentica, Timpuri Noi, Tricodava, IMGB, Romaero Baneasa, Rocar, Policolor, Laromet sau Aversa sunt doar cele mai cunoscute astfel de exemple.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.