Intr-un raport dat publicitatii in luna iunie, cel de-al doilea de acest fel, Dick Marty a acuzat Polonia si Romania de participare la programul CIA de incarcerare de detinuti de mare importanta si de gazduirea de facilitati de detentie secrete pe teritoriul lor.

Nominalizat in raport, in fosta sa calitate de ministru al apararii, Ioan Mircea Pascu invoca o absenta a dovezilor in documentul semnat de Marty, fapt care ar submina atat credibilitatea raportului cat si a Consiliului Europei si a Parlamentului European. “In mod regretabil, domnul Marty cere o transpareta totala din partea tarilor si persoanelor incriminate, dar lucreaza in schimb in complet secret” a afirmat europarlamentarul roman, sustinand ca autorul raportului “acuza - fara dovezi - oameni nevinovati, dar ofera o protectie completa oamenilor care - potrivit propriilor declaratii - au fost implicati in mod activ in programul incriminat”.

Fostul ministru roman al Apararii a mai afirmat despre autorul raportului, ca acesta “este dispus sa vorbeasca in secret cu sursele sale, dar imi ignora apelul public de a veni si a discuta cu el si chiar a ma confrunta cu oricare dintre sursele sale, astfel nerespectand in mod grav drepturile mele”. Un alt nominalizat in raportul lui Marty, polonezul Marek Siwiec, fost consilier pe probleme de securitate nationala si actual vicepresedinte al Parlamentului European, a declarat, in aceeasi conferinta de presa ca il va da in judecata pe Dick Marty. “Am decis sa aduc cazul in fata justitiei. Bunul meu renume a fost calcat in picioare”.