Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu, a declarat ca seful statului invita Guvernul sa accelereze elaborarea documentatiei pentru sursele de finantare ale maririi pensiilor, informeaza NewsIn. "Presedintele invita Guvernul sa accelereze elaborarea documentatiei din care sa rezulte capacitatea de finantare integrala, pe termen lung, a maririi pensiilor. Avand in vedere ca elaborarea documentatiei dureaza atat de mult, este evident ca, pana la interventia presedintelui, aceasta fundamentare nu a existat nici o secunda", a declarat Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu.

Seful statului a anuntat, in doua randuri, ca va promulga legea pensiilor atunci cand va fi sigur ca este aplicabila. Acesta a solicitat Guvernului sa prezinte sursele de finantare pentru acoperirea majorarii pensiilor. Traian Basescu a invocat articolul 138 din Constitutie, care spune, la alineatul 5, ca nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare.

Traian Basescu a mai spus ca este de acord cu marirea pensiilor, dar in conditiile in care nu duce la colapsul bugetului de pensii, precizand ca modul in care a fost adoptata legea in Parlament ii favorizeaza pe cei cu pensii mari, si nu pe cei care la o pensie de 4 milioane de lei mai primesc 500.000 de lei in plus.

Presedintele Basescu a primit legea la promulgare la 6 iulie si are, potrivit Constitutiei, 20 de zile la dispozitie pentru a promulga. De asemenea, seful statului poate trimite aceasta lege Parlamentului spre reexaminare sau poate cere un punct de vedere al Curtii Constitutionale.

Partidele, mai cu seama PSD si PNL, i-au cerut presedintelui Basescu sa grabeasca promulgarea legii in cauza, acuzandu-l ca s-ar opune cresterii pensiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.