De la presedintele Traian Basescu, Monica Macovei, societatea civila si partidele politice, toti au atras atentia asupra presiunilor politice la care sunt supusi anchetatorii, adica procurorii. E bine ca se trag astfel de semnale de alarma, dar si mai bine ar fi daca s-ar veni si cu exemple.

Este foarte probabil ca asa stau lucrurile, dar astfel de afirmatii, fara o sustinere concreta, nu fac decat sa reaia un subiect dus pana la saturatie. Intr-un recent interviu acordat Reuters, Daniel Morar spune si el ca presiunea psihologica exercitata asupra procurorilor este “extrem de obositoare”, in conditiile in care acestia investigheaza acuzatii de coruptie la nivel inalt. Ei bine, daca arunci o astfel de bomba, te astepti sa si explodeze, dar...

Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a atras atentia, intr-un interviu acordat Agentiei Reuters, asupra presiunilor politice la care sunt supusi anchetatorii, evidentiind, totodata, ca tribunalele ineficiente impiedica lupta impotriva abuzurilor.

Potrivit lui Daniel Morar, presiunea psihologica exercitata asupra procurorilor este “extrem de obositoare”, in conditiile in care acestia investigheaza acuzatii de coruptie la nivel inalt.

Uniunea Europeana, care monitorizeaza progresul reformelor de la Bucuresti dupa ce Romania s-a alaturat blocului comunitar la 1 ianuarie 2007, a apreciat ca lupta impotriva coruptiei la nivel inalt este “un punct slab” al Romaniei. “In fiecare zi, ne confruntam cu critici si acuzatii din partea oficialilor de rang inalt, care ne parvin prin intermediul mass-mediei. Fie din Parlament, deoarece anchetam deputati, fie din Guvern, deoarece anchetam oficiali”, a declarat Morar.

In ultimele luni, liderii mai multor partide de opozitie aflate la putere au acuzat DNA de faptul ca acesta primeste ordine de la presedintele Traian Basescu si ca se foloseste de politicieni importanti pe post de 'tapi ispasitori', pentru a demonstra ca lupta impotriva coruptiei functioneaza.

In luna mai, Marko Bela, presedintele UDMR, partid aflat in coalitia de guvernare, a acuzat procurorii anticoruptie de vizarea unor membri ai cabinetului din motive politice si etnice si le-a cerut celorlalti ministri sa dea dovada de “solidaritate”. Bela si alti oficiali din UDMR sunt anchetati, alaturi de politicieni din alte partide, pentru coruptie, acuzatie negata de toti acestia, noteaza Reuters.

Potrivit sefului DNA, “aceste lucruri nu opresc anchetele, insa ele se adauga complexitatii cazurilor la care lucreaza procurorii”. DNA s-a aflat in centrul unor controverse, dupa ce ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a propus demiterea unui procuror anticoruptie ce se ocupa de cazuri de coruptie la nivel inalt. Grupurile societatii civile au declarat ca planul a fost un atac la adresa independentei procurorilor, insa Chiuariu a sustinut ca DNA este o institutie ineficienta. Totodata, procurorul sef al DNA a declarat ca este frustrat din cauza ritmului lent al tribunalelor si a pedepselor usoare date pentru coruptie.

“Publicul vede ca persoanele trimise in judecata de DNA nu sunt condamnate... Ceea ce este foarte important este ca rangul oficialului cu cat este mai mare, cu atat sentinta este mai blanda”, a afirmat Morar, citat de Reuters.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.