Administratia Nationala de Meteorologie are interdictie de la SRI sa anunte adevaratele prognoze pentru iulie si august. Motivatia instituirii secretului de stat este legata de canicula ucigatoare care va lovi Romania in urmatoarea perioada. Incepand de maine, mercurul termometrelor va urca si va depasi 40 de grade Celsius.

Grav este ca aceste temperaturi se vor prelungi påna la sfårsitul lunii august. Se pare ca infernul va incepe de luna viitoare, cånd autoritatile se asteapta la tot ce e mai rau

Perspectivele meteorologice ale vremii transmise de ANM ministerelor sunt din ce in ce mai evazive. In adresele oficiale apar totusi temperaturi care depasesc 37 de grade Celsius si nopti tropicale, cu minime termice care vor depasi 20 de grade. Precipitatiile vor fi extrem de rare in iulie, iar in august seceta se va accentua si se va extinde pe tot teritoriul tarii. Reprezentantii autoritatilor responsabile se tem ca anuntul de cod rosu va veni prea in scurt si nu vor avea timp sa se pregateasca

Pentru måine, meteorologii au anuntat temperaturi de 40 de grade Celsius, dar acestea pot atinge, in Capitala, din cauza incingerii asfaltului, si 50 de grade. Personalul Serviciului de Ambulanta a fost suplimentat, iar unitatile de primire urgente din spitale sunt pregatite pentru o avalansa de pacienti. Medicii avertizeaza ca deplasarile in afara casei in timpul zilei sunt deosebit de periculoase. In cazul celor fara probleme de sanatate, canicula poate provoca socuri hipertermice, care pot fi fatale

Administratia Nationala de Meteorologie are interdictie de la SRI sa anunte adevaratele prognoze pentru iulie si august. Motivatia instituirii secretului de stat este legata de temperaturile ucigatoare care vor lovi Romania in urmatoarea perioada. De maine, cand termometrele vor depasi 40 de grade, tara coboara in infern, iar autoritatile au intrat, discret, in alerta de gradul zero.

Incepand de maine, Romania va fi lovita de cele mai mari temperaturi inregistrate vreodata. Grav este ca aceste temperaturi se vor prelungi pana la sfarsitul lunii august. Se pare ca adevaratul infern va incepe in august, cand mercurul termometrelor o va lua razna. Autoritatile nu stiu la ce sa se astepte, dar se pregatesc pentru ce este mai rau. Administratia Nationala de Meteorologie a devenit o fortareata, iar prognozele transmise ministerelor sunt din ce in ce mai evazive si ambigue. Surse oficiale din cadrul ministerelor responsabile ne-au confirmat ca Romania va traversa cea mai grea perioada din ultima suta de ani. ANM a instituit secretul de stat pentru prognoze, reprezentantii institutiei sustinand ca SRI le-a interzis sa divulge mai multe informatii referitoare la nivelul temperaturilor din urmatoarea perioada. Chiar daca nu sunt foarte clare, perspectivele meteorologice ale vremii in intervalul iulie-august 2007, transmise autoritatilor guvernamentale, au starnit o ingrijorare extrema. Astfel, potrivit adresei oficiale de la ANM, in iulie va fi mai cald decat in mod obisnuit. „In luna lui cuptor, in care valorile normale ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 21 de grade Celsius si 31 de grade Celsius, cele mai ridicate temperaturi pot depasi 37 de grade. Temperaturile minime normale sunt cuprinse intre 9 grade Celsius si 19 grade Celsius. In sudul tarii si pe litoral vor fi si nopti tropicale, cand temperaturile minime vor depasi 20 grade Celsius. Vor alterna intervalele cu vreme frumoasa si calduroasa cu intervalele in care instabilitatea atmosferica va fi mare. Aceasta se va manifesta prin averse ce pot avea caracter torential, descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari ale vantului care pot avea aspect de vijelie. Cantitatile de precipitatii vor fi mai mici decat normele climatologice in cea mai mare parte a tarii“, se arata in prognoza ANM. Si pentru luna august prognoza ANM anunta temperaturi maxime de peste 35 de grade Celsius si nopti tropicale. Totodata, canitatile de precipitatii vor fi predominant deficitare in cea mai mare parte a teritoriului. Informatiile referitoare la codul rosu nu au fost dezvaluite de reprezentantii ANM, acestia multumindu-se sa anunte doar cod portocaliu, cu explicatia ca, atunci cand va fi cazul, vor decreta si codul rosu. Reprezentantii ministerelor implicate se tem insa ca anuntul de cod rosu va veni prea in scurt si nu vor avea timp sa se pregateasca, preferand sa ia masuri din vreme.

Peste 50 de grade, in Capitala
Autoritatile se pregatesc intens pentru ziua de maine. Meteorologii au anuntat temperaturi de 40 de grade Celsius, dar acestea pot atinge, in Capitala, din cauza incingerii asfaltului, si 50 de grade Celsius. Totodata, poluarea si lipsa spatiilor verzi vor transforma aerul din Bucuresti intr-unul otravitor pentru locuitori. Personalul Serviciului de Ambulanta a fost suplimentat, iar unitatile de primire urgente din spitale sunt pregatite pentru o avalansa de pacienti. Autoritatile locale au luat masuri pentru distribuirea de apa potabila pentru populatie, incercand sa identifice spatii racoroase unde pot poposi oamenii infierbantati de canicula. Medicii atrag atentia persoanelor varstnice, copiilor si bolnavilor cronici sa nu iasa maine pe strazi, decat daca este absolut necesar si doar la primele ore ale diminetii si seara, dupa ora 18. Posturile de radio si televiziune vor difuza mesaje care sa determine populatia sa se protejeze de temperaturile extreme de maine.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.