ANL construieste in Bucuresti vile si apartamente pentru ministri, secretari de stat si consilieri ministeriali, la preturi cu mult mai mici decit cele ale pietei. Lista beneficiarilor este tinuta la secret.

In toamna anului trecut, Agentia Nationala pentru Locuinte a inceput, fara prea multa vilva, constructia unui cartier de vile in cartierul Brancusi din sectorul 6 al Capitalei, pe Strada Valea Oltului, nr. 141. Este vorba despre un proiect de 134 de vile, situate pe doua parcele diferite. Pe unul dintre terenuri se construiesc 90 de case cu cite trei camere, iar pe un alt teren se ridica 44 de vile cu etaj, a cite patru camere plus dependinte. Acestea din urma sint aproape gata si vor fi date in folosinta peste citeva luni. La fata locului, santierul cu cele 134 de vile arata ca o fortareata. Perimetrul este incercuit cu gard, iar niste bodyguarzi de la o firma de paza si protectie nu lasa pe nimeni sa intre in santier.

Explicatia pentru aceasta secretomanie este simpla: casele de pe Strada Valea Oltului se construiesc pentru demnitari care nu indeplinesc criteriile impuse de ANL oamenilor simpli. Desi acestui proiect nu i s-a facut prea mare publicitate, au existat 372 de cereri pentru cele 134 de vile. Cererea fiind mai mare decit oferta, conducerea ANL a fost nevoita sa introduca o serie de criterii de departajare. „Criteriile vizau ca solicitantii sa aiba pina in 35 de ani, sa nu detina o alta locuinta proprietate personala si sa fie casatoriti. Au primit un punctaj mai bun cei care locuiesc intr-un imobil nationalizat ce urmeaza a fi restituit proprietarilor, cei cu handicap si cei care au copii in intretinere“, ne-a explicat Gheorghe Popescu, directorul ANL.

Unul dintre viitorii beneficiari de vila cu patru camere in acest cartier este ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, care insa nu indeplineste nici unul dintre criteriile mentionate. El are 39 de ani, este necasatorit, nu are copii si mai detine o vila cu o suprafata de 168,5 metri patrati pe Strada Aviator Garofeanu, nr. 21. In plus, in octombrie 2006, ministrul Voicu a primit mostenire o cota-parte dintr-un apartament cu trei camere situat in Bucuresti si o patrime dintr-un teren de 60.000 de metri patrati, situat in comuna Sinesti, judetul Ialomita.

Intrebat cum explica faptul ca Mihai Voicu nu indeplineste nici unul dintre criteriile de departajare si totusi este beneficiarul unei vile, directorul ANL ne-a replicat: „Eu nu discut nume de persoane. Habar n-am cine sint beneficiarii acestor case. Nu comentez nume de persoane pe credit ipotecar. Aici lucrurile sint sensibile. Nu vreau sa am probleme si dupa aia sa suport consecintele“.

Vila cu patru camere a ministrului Voicu a fost contractata prin credit ipotecar. Pentru cei 219,60 metri patrati de suprafata construita, ministrul Voicu va plati 105.921 de euro (pretul unui apartament cu doua camere in Capitala), adica 482 de euro metrul patrat construit. Firmele de constructii percep un pret de cel putin trei-patru ori mai mare decit cel cerut de firmele care colaboreaza cu ANL. Explicatia: utilitatile pentru vilele ANL de pe Strada Valea Oltului sint suportate de catre Primaria Sectorului 6, iar terenul a fost trecut in folosinta gratuita a ANL pe perioada lucrarilor, urmind ca, la terminarea constructiilor, beneficiarii sa dobindeasca dreptul de folosinta asupra terenului. Aceste prevederi existau in contractul initial al ministrului Voicu. Ulterior, consilierii Primariei Capitalei au venit in ajutorul sefilor lor pe linie de partid. „Consilierii generali ai Primariei Capitalei au decis anul trecut, printr-o hotarire, sa vinda sau sa concesioneze proprietarilor terenul pe care se afla aceste case, dupa finalizarea lucrarilor“, spune Gheorghe Popescu, directorul ANL.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.