Social democratii au decis ieri sa propuna sisteme diferite de vot pentru cele doua Camere, situatie care ar putea bloca definitiv activitatea Comisiei de Cod electoral.

Comitetul Executiv al PSD a decis vineri, dupa discutii care au durat mai bine de trei ore, ce variante de vot sa propuna in cadrul Comisiei parlamentare pentru elaborarea Codului electoral. Astfel, pentru Senat, PSD propune vot uninominal pur, in doua tururi - sistemul care se aplica la alegerile pentru primari. Pentru Camera Deputatilor, principalul partid de opozitie opteaza pentru modelul “german”, care prevede atribuirea a 50% dintre mandate prin vot uninominal intr-un singur tur de scrutin (cistigatorii colegiilor uninominale), iar cealalta jumatate de mandate prin vot clasic pe lista de partid.

In spatele usilor inchise, discutiile au fost extrem de tensionate. Vicepresedintele Victor Ponta a incercat zadarnic sa-i convinga pe participantii la reuniune ca proiectul PNL - Pro Democratia este singurul care nu avantajeaza PD si, totodata, nu este periculos pentru PSD. Ponta a avertizat ca daca se va ajunge intr-un final ca legea electorala sa aiba la baza variantele agreate ieri de majoritatea pesedistilor, PD va obtine o majoritate covirsitoare in Senat si multe mandate in Camera.

Deciziile PSD nu sint agreate de reprezentantii PNL si PD din Comisia de Cod electoral. Liberalul Mihai Voicu - presedintele comisiei - ne-a facut urmatoarele precizari: “Prin decizia luata de PSD, se fac pasi mari inapoi. Practic, trebuie sa reluam totul de la inceput. In situatia data nu cred ca vom mai putea respecta calendarul la care ne-am angajat. In plus, exista riscul sa nu se inregistreze vreo majoritate in comisie pentru o varianta sau alta. Totul s-ar putea bloca”.

Democratul Valentin Iliescu s-a aratat indignat de “piruetele” pe care “le face PSD”. “Ma asteptam la asa ceva. Este clar ca PSD nu doreste serios adoptarea sistemului uninominal. Venind cu variante diferite si nemairespectind acordul politic semnat anterior, precum si votul dat pe primele doua principii, este clar ca social democratii vor sa raminem la votul pe lista, care le este convenabil”, a apreciat Valentin Iliescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.