Mai presus de orice alta semnificatie pe care ziua de 14 iulie o are pentru francezi, aceasta este o sarbatoare care marcheaza sfrsitul monarhiei si inceputurile republicii. Astazi, mai mult dect oricnd, cetatenii acestei tari simt ca apartin unei natiuni republicane in adevaratul sens al cuvntului. In toata Franta au loc parade militare, focuri de artificii, petreceri, neexistnd francez care sa nu intre in spiritul sarbatorii.

De ziua lor, francezii danseaza pe strazi
Totul a inceput pe data de 14 iulie 1789, atunci cand populatia Parisului a luat cu asalt vechea fortareata a Bastiliei, devenita inchisoare regala, care era considerata un simbol al absolutismului. Cucerirea ei a demonstrat ca puterea regala nu mai era de neinvins si ca aceasta trebuia sa tina cont de vointa si opiniile natiunii franceze. In 1789, Bastilia mai “adapostea” doar sapte detinuti, dar, cu toate acestea, era considerata in continuare un adevarat simbol al vechiului regim, ce trebuia inlaturat.

Revolutia de la Paris era in plina desfasurare. In dimineata acelei zile, o parte din populatia Parisului face rost de arme si asediaza inchisoarea, a carei garnizoana se preda, dupa o scurta rezistenta simbolica. De acum vor incepe cele mai importante evenimente ale Revolutiei franceze si, odata cu ele, sfarsitul regimului absolutist. De aceasta zi - si de Revolutia franceza, in general - este legat si cantecul Marseillezei, compus in 1792 si declarat imn national in 1795.

Parada militara de pe Champs Elysees, care se desfasoara in prezenta sefului statului, este foarte importanta pentru cea mai mare parte a francezilor. Daca te afli in Franta in aceasta perioada, nu trebuie sa ratezi petrecerile, focurile de artificii, picnicurile, dansurile si veselia molipsitoare care se raspandeste in toata tara.

In seara zile de 14 iulie, Turnul Eiffel este luminat feeric.

Tineri si varstnici se aduna sa ia masa impreuna si sa impartaseasca emotia acestei zile. De pe mese nu lipsesc baghetele, sunca, branza, maslinele si, bineinteles, traditionalul vin.

Dansuri in cazarmile pompierilor

Ambasadorul Frantei in Romania, Herve Bolot, ne-a marturisit ca are experiente foarte variate in ceea ce priveste aceasta zi. “Daca sunt la tara, ma duc sa dansez cu oamenii din sat. Cand am fost in Grecia, m-am dus impreuna cu familia intr-un restaurant, am pus muzica si am inceput sa dansam. A avut un succes atat de mare aceasta actiune a noastra, incat, timp de trei ani, am fost invitat acolo de fiecare data de 14 iulie.”

In Franta, s-a pastrat traditia ca lumea sa organizeze baluri si sa danseze in locuri publice, dar in special in cazarmile pompierilor, acestia fiind un corp social extrem de popular in Franta.

Domnul Bolot ne-a mai spus ca practic nu cunoaste nici o familie franceza care sa nu aiba program in aceasta zi, populatia acestei tari fiind cea care a inventat aceasta idee de zi nationala.

Un alt aspect interesant al acestei zile este faptul ca are loc in acelasi timp cu Turul Frantei. Nici anul 2007 nu face exceptie de la aceasta regula, pana pe data de 29.

In 2002, sarbatoarea a avut o nota sumbra, din cauza faptului ca, in timpul festivitatilor care aveau loc la Paris, un glonte l-ar fi putut ucide pe presedintele de atunci al Frantei, Jacques Chirac. Din fericire insa, tentativa de asasinat a dat gres.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.