Avind ca miza principala desecretizarea arhivei CC al PCR, ce ar reprezenta un prim pas spre lustratie, inlaturarea din functia de director a lui Mihai Lungu a impartit breasla istoricilor in doua tabere. Cinci istorici membri ai Academiei - Razvan Theodorescu, Dan Berindei, Dinu Giurescu, Cornelia Bodea si Stefan Stefanescu - au dat glas nemultumirii celor care se opun trecerii Arhivelor Nationale din subordinea Ministerului Internelor in cea a Ministerului Culturii printr-o scrisoare deschisa trimisa primului-ministru, iar acum contesta schimbarea directorului.

„In razboiul dintre democrati si liberali, premierul Tariceanu vrea sa-si aroge marele merit al desecretizarii arhivelor CC, folosindu-se insa de oameni nespecializati, care sa se preteze la toate jocurile”, acuza Razvan Theodorescu. „Domnul Lungu, un profesionist desavirsit, a fost demis in timp ce era plecat pentru un doctorat la Craiova si inlocuit cu un tinar al carui singur merit este, dupa cum am auzit, ca a fost membru in Comisia Tismaneanu”, mai spune Theodorescu, referindu-se la Dorin Dobrincu, care spera ca prin acest protest se va impiedica macar trecerea Arhivelor la Cultura, „tinind cont ca doar 5% din fondul arhivistic are caracter cultural, restul fiind de natura administrativa”.

Propus, intr-adevar, de liberali pentru aceasta functie si numit de ministrul Cristian David, tinarul iesean, cercetator la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, se bucura insa de aprecierea lui Vladimir Tismaneanu, care l-a numit recent coordonator, alaturi de Cristian Vasile, al Comisiei consultative prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste.