Informatiile despre tarile in care se poate emigra se transmit "de la om la om".

Romanii isi gasesc de lucru prin rude, cunostinte, prieteni si mai putin prin agenti intermediari.

Daca ne intrebam cine sunt oamenii care pleaca spre principalele tari preferate de romani - Italia, Spania, Marea Britanie -, atunci descoperim ca cei care opteaza pentru UK sunt persoane tinere, mai educate si cu venituri mai mari decat cei care aleg primele doua destinatii. Pozitionarea Marii Britanii intre
primele trei state europene preferate de romani este un element de noutate si contureaza, probabil, un nou tip de migrant - este una dintre concluziile studiului "Cu bine, din Europa" lansat ieri de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC).

Cercetarea analizeaza migratia fortei de munca romane in Uniunea Europeana si contureaza profilul lucratorului roman emigrant in acest spatiu, precum si nevoile sale de informare pentru obtinerea unui loc de munca. Studiul s-a realizat in perioada martie-aprilie 2007, in 35 de localitati din tara. Cele mai preferate tari ca destinatie de lucru sunt: Italia 23%, Spania 20% si Anglia 18%.

Marea majoritate a celor care-si cauta un job in UE, respectiv 77,4%, se bazeaza pe informatiile obtinute din partea rudelor, prietenilor, cunostintelor care au lucrat sau lucreaza in tarile de destinatie si care-i pot ajuta cu cazare, masa, angajare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.