Partidul lui Geoana doreste furnizori unici pentru fiecare domeniu strategic, chiar daca asta contravine regulilor economiei de piata

Un proiect de lege al PSD incearca sa stearga datorii de peste 53 milioane euro acumulate de firmele de stat din industria de aparare.

Proiectul prevede infiintarea unei agentii coordonatoare, care va selecta furnizori unici pentru fiecare domeniu strategic, rezultati din asocieri, divizari sau fuziuni intre firme, de stat sau private.

Desi Guvernul a respins proiectul, el are sanse sa fie adoptat deoarece Consiliul Legislativ al Parlamentului l-a avizat favorabil.

Un grup de parlamentari psd a propus un proiect de lege pentru reorganizarea si functionarea industriei de aparare care aproape ca sfideaza regulile economiei de piata: impune un organism centralizat de coordonare, monopoluri de productie, prin stabilirea de furnizori unici, acordarea de ajutoare de stat si alte facilitati pentru acestia, interdictii pentru firmele straine.

Dirijati de Mircea Geoana, initiatorii au mai avut o idee nastrusnica pentru restructurarea industriei de aparare: anularea datoriilor la bugetul de stat si majorarilor aferente, in valoare de zeci de milioane de euro. Guvernul a primit proiectul de lege, apoi l-a returnat cu mentiunea ca "nu sustine adoptarea initiativei legislative in forma prezentata". Consiliul Legislativ al Parlamentului, de alta parere, a avizat favorabil proiectul, dar cu cu observatii si modificari. In afara de corecturile gramaticale, Consiliul atrage atentia ca prin acest proiect se creeaza paralelism, pe unele aspecte, cu o ordonanta de guvern in vigoare din 2002.

Miza: stergerea datoriilor si scutirea de taxe

Un prim proiect de reorganizare a industriei de aparare, initiat de catre AVAS in aprilie 2007, prevedea, la randu-i, stergerea datoriilor firmelor din acest sector. Trei luni mai tarziu, la finele lunii iunie, senatorii Mircea Geoana, Otilian Neagoe si deputatii Titus Corlatean, Constantin Nita si Leonard Cazan au trimis Guvernului proiectul lor de lege privind viitorul industriei de aparare, in care este reluata identic, la loc de cinste, teza stergerii datoriilor. Mai exact, anularea datoriilor si a majorarilor de intarziere la bugetele de stat, ca solutie-minune in capitolul Restructurare Financiara. PSD doreste astfel redresarea financiara a agentilor economici din industria de aparare, dar facilitatile nu se opresc aici. Alaturi de colegii sai parlamentari, Mircea Geoana solicita: "scutirea de la plata impozitelor pe cladiri, a taxelor pe terenuri, a impozitului reinvestit pe perioada programelor de restructurare, a taxelor vamale, a suprataxelor vamale si TVA". Mai mult, PSD cere ca pana si plata serviciului de paza pentru agentii economici din industria de aparare sa fie suportata de la bugetul de stat. Nu la toti agentii cu capital de stat, ci doar la cei care vor beneficia de propunerea viitoarei agentii.

La capitolul dispozitii generale, initiatorii sustin ca "industria de aparare cuprinde agenti economici, indiferent de structura capitalului social al acestora - de stat sau privat - care dispun de capabilitati tehnologice (...) furnizarii catre SNAOPS (Sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta) a sistemelor de arme si echipamente de lupta necesare la standarde euroatlantice". PSD propune infiintarea ANCIA (Agentia Nationala pentru Coordonarea Industriei de Aparare), idee prezenta, identic, si in proiectul AVAS.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.