Actualul ministru de Externe compromite din nou diplomatia romana, girand un proiect otravit pentru Romania

Ministrul roman de Externe Adrian Cioroianu a dovedit inca o data ca nu poate administra diplomatia romaneasca: ieri dimineata a girat cu prezenta sa o conferinta privind rolul societatii civile in regiunea Marii Negre, unde trimisul UE la Chisinau, Kalman Mizsei, a facut afirmatii in contradictie cu politica externa romaneasca, afirmatii lasate fara replica de ministrul Cioroianu.

Kalman Mizsei a sustinut ca Uniunea Europeana ar trebui sa sprijine financiar societatea civila din Transnistria. Desi este cunoscut ca fiind in preferat de-al lui George Soros, diplomatul maghiar Kalman Mizsei nu a luat in considerare studiul Institutului pentru Politici Publice de la Chisinau care afirma ca: "in republica separatista au fost infiintate peste 600 de organizatii neguvernamentale, aproape toate aflandu-se cel putin sub controlul informativ al serviciilor ruse, multe fiind chiar infiintate de ele". Un exemplu: un ofiter de informatii acoperit, Dmitri Soin, coordoneaza doua ONG-uri transnistrene - insa in acelasi timp este cautat de Interpol pentru doua crime si e acuzat de trafic de armament. De altfel nici Mizsei nu are un trecut linistit: a fost fortat sa demisioneze din functia de reprezentant UNDP la Moscova in septembrie 2006 in urma unui raport care dezvaluia fraudele comise in timpul mandatului sau.

Bani romanesti si europeni pentru separatisti?

Reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Miszei, a declarat ieri la Bucuresti ca tarile membre UE si alti donatori internationali interesati de zona trebuie sa sprijine financiar societatea civila din Transnistria. "Republica autoproclamata transnistreana nu este o dictatura inchisa, nu are o structura politica monolitica. Exista pluralism in aceasta regiune cu o populatie de numai 500.000 de locuitori. Exista o opozitie politica, o societate civila, manageri ai unor intreprinderi care au opinii diferite de cele ale conducerii politice de la Tiraspol", a sustinut Miszei. Aceasta afirmatie a starnit reactia Antjiei Herrberg, moderatoarea conferintei din partea Crisis Management Initiative, care a spus ca "aceasta problema mai trebuie discutata, poate aceasta e cea mai mare provocare a noastra". Din pacate, reprezentantilor presei nu li s-a permis accesul la lucrarile conferintei, ci doar la deschidere - in ciuda faptului ca era vorba de o masa rotunda a societatii civile. Pozitia lui Mizsei a fost aprobata de ministrul Cioroianu, care l-a incurajat pe oficialul european in timpul conferintei de presa sa detalieze problema ajutorarii "societatii civile" transnistrene.

Mizsei a insistat afirmand ca "hranirea" societatii civile din Transnistria este doar o "provocare" pentru statele donatoare din UE sau pentru alti donatori internationali cum este Fondul Marii Negre de sustinere a cooperarii regionale intre organizatiile societatii civile realizat prin intermediul Fundatiei Marshall. Reprezentantul special al UE la Chisinau a mentionat ca, de la preluarea mandatului, a efectuat mai multe vizite la Tiraspol unde s-a intalnit cu asa-zisi oficiali transnistreni, dar si cu reprezentanti ai intreprinderilor economice si ai societatii civile. "Noi lucram cu oricine si aceste intalniri m-au ajutat sa le inteleg perspectiva, opiniile despre natura conflictului cu Chisinaul si despre gasirea unor solutii", a spus Miszei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.