Romania s-a aflat pe primul loc la deturnarea fondurilor europene dintre candidatele la aderare si pe locul doi in comparatie cu tarile UE

Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a facut public ieri raportul pe anul 2006 privind situatia cazurilor de deturnare a fondurilor europene. Romania se afla pe primul loc la fraudarea banilor UE dintre tarile candidate la aderare. De asemenea, cu 70 de cazuri tara noastra se situeaza pe locul doi in comparatie cu alte state membre ale Uniunii Europene, la egalitate cu Belgia si dupa Italia unde s-au inregistrat 71 de cazuri de frauda. Romania depaseste insa cu mult Bulgaria, care, potrivit OLAF, a raportat doar 27 de cazuri. OLAF a prezentat si doua situatii din Romania in care fondurile comunitare au fost folosite in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Banii despre care se stabileste ca au fost furati trebuie restituiti catre bugetul UE. Interesant este ca pagubele sunt acoperite nu din buzunarul celor vinovati, ci din cel al tuturor contribuabililor. (Gilda POPA)

Raportul OLAF pentru 2006 arata, indubitabil, doua realitati deloc contradictorii: 1. ca in Romania se fura cu nerusinare si la scara extinsa din banii europeni; 2. ca avem structuri anti-coruptie care, pe masura ce se fura, raporteaza cu exactitate faptele la Bruxelles.

Un motiv de satisfactie (reprezentand partea mult prea putin plina a paharului) l-ar putea constitui remarcile facute de Franz-Hermann Bruner, directorul general de la OLAF, care declara: "cooperarea noastra cu Departamentul pentru Lupta Anti-Frauda este excelenta. Numarul de cazuri de frauda care au fost descoperite in Romania poate aparea comparativ ridicat, dar consideram asta drept un semn credibil ca lupta impotriva fraudelor impotriva fondurilor comunitare este luata foarte in serios si ca se fac eforturi foarte importante in acest sens".

Numai ca, din nefericire, cam asta e tot la capitolul "bravo lor!". In rest, dupa cum puteti vedea din textul raportului (puteti gasi varianta in limba engleza pe adresa http://ec.europa.eu/anti_fraud/reports/olaf/2006/report_en.pdf), e vorba despre consemnarea, punct cu punct, a unei anti-istorii a luptei victorioase anti-coruptie despre care fruntasii neamului au facut vorbire pana au facut clabuci la gura. Raportul OLAF pe 2006 arata ca, in anul respectiv, in Romania noastra exemplar anti-corupta, s-au inregistrat 70 de noi cazuri de frauda pe fonduri comunitare, pe cand in Bulgaria doar 27, in Turcia 16, in Croatia 4 si in Macedonia doar 2. Sigur, statistica asta este creata doar pentru a analiza comparativ situatia statelor candidate sau cu negocieri descise, dar asta nu inseamna ca cifra de 70 de noi cazuri nu ne situeaza in panoul fruntas de tari membre, pe locul II dupa Italia (71 de cazuri), la egalitate cu Belgia si inaintea Germaniei (68 de cazuri).

La finele anului trecut, ii bateam bine de tot pe bulgari la numarul de cazuri active (noi 24, ei doar 11) dar, pe plan European, suntem doar pe locul 9, cu Cipru in frunte (66 de cazuri), apoi Italia, Germania, Spania, Franta, Grecia.

O pierdere temporara de statut in cursa "best of the best", dar ne revansam copios la un alt capitol, cel al cazurilor noi deschise in 2006 pe fonduri pre-aderare. Statistica se refera la toate statele noi membre sau candidate (cum erau, in 2006, Bulgaria si Romania), specificandu-se faptul ca, pentru primele zece tari, toate cazurile se refera la angajamente luate inainte de aderarea lor la 1 mai 2004. De asemenea, se aduce aminte cu dragalasenie si faptul ca, in 2006, Romania si Bulgaria au beneficiat de 61% din totalul sumelor prevazute in capitolele de asistenta financiara prin programele PHARE, ISPA si SAPARD (adica un total de 2,9 miliarde EURO!!!).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.