"Guvernul a aprobat in sedinta din 4 iulie printr-un Memorandum semnarea Acordului de finantare referitor la Programul de sprijin comunitar in domeniul securitatii nucleare pentru Romania, 2006. Pentru acest program asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene este in valoare de 7,7 milioane de euro, iar restul de 1,3 milioane de euro reprezinta co-finantare din partea statului roman", se precizeaza in publicatia Guvernului.

Acordul de finantare prevede ca autoritatile romane au termene limita pentru contractarea fondurilor pana la 30 octombrie 2008, iar termenul final pentru executarea contractelor este 30 noiembrie 2009.

Banii vor fi investiti in sase proiecte de imbunatatire a securitatii nucleare. Primul proiect vizeaza imbunatatirea capabilitatii personalului Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) in vederea evaluarii Raportului Periodic de Securitate Nucleara pentru centrala nucleara Cernavoda, Unitatea 1. Beneficiarul fondurilor alocate pentru acest proiect este CNCAN.

Al doilea proiect prevede consolidarea, din punct de vedere tehnic a CNCAN si a capabilitatii sale pentru asigurarea protectiei impotriva radiatiilor rezultate in urma folosirii de dispozitive medicale generatoare de radiatii ionizate.