Presedintele Traian Basescu pune presiune pe actul de justitie anuntand ca va urmari rezolutiile instantelor si in alte cazuri privind cheltuirea banului public, "pentru a vedea daca acestea manifesta o grija la fel de mare ca atunci cand este vorba despre sectorul privat". Amenintarea prezidentiala a fost facuta in contextul cazului "Bordei" in care Curtea de Apel Bucuresti a obligat Consiliul General sa-l despagubeasca pe omul de afaceri Costica Constanda. Practic seful statului pune in discutie obiectivitatea unei hotarari definitive si irevocabile, fapt extrem de grav din cel putin doua motive

In primul rand, prin pozitia sa, presedintele ar putea influenta actul de justitie in sensul considerat de el ca fiind obiectiv. Situatie in care instantele vor deveni simple trompete ale Cotrocenilor iar separatia puterilor in stat va exista doar pe hartie. Apoi seful statului are tocmai rolul de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, dar in cazul de fata presedintele se plaseaza exact pe dos.

In bunul obicei pedist, Videanu s-a trezit si el ieri sa conteste, la fel ca liderul de la Cotroceni, decizia Curtii de Apel Bucuresti. Acelasi lucru il face si Antonel Tanase, liderul grupului de consilieri PNL din Consiliul General al Capitalei. Agitatia Cotrocenilor si a PD pe aceasta tema ar fi penibila daca nu ar viza chiar statul de drept. In fond gratie semnaturii primarului Basescu parcul Bordei a trecut in ograda lui Costanda. (M.T.)

Decizia Curtii de Apel, contestata

Presedintele Traian Basescu a prefatat manifestarile organizate cu ocazia Zilei Justitiei, care au inceput ieri la Alba Iulia, cu o critica dura la adresa instantelor romanesti, pe motiv ca pentru acestea prioritari ar fi banii proveniti din sectorul privat, nu banul public. Concret, seful statului s-a legat de decizia Curtii de Apel Bucuresti - decizie definitiva si irevocabila - care obliga Consiliul General sa-l despagubeasca cu peste 17 milioane de euro pe omul de afaceri Costica Costanda dar si sa-i avizeze proiectul imobiliar din Parcul Bordei.

Amenintarea Cotrocenilor

Prezent la Uricani, la sfarsitul saptamanii, Basescu si-a exprimat curiozitatea fata de modul in care institutiile statului "abordeaza" banii publici si pe cei privati, declarand ca acestea manifesta o grija sporita pentru sectorul privat. "De curand, in Bucuresti a fost un om de afaceri, deci vorbim de bani privati, ce si-a permis sa ceara despagubiri, pentru ca nu i-a aprobat Consiliul General sa incalce Planul de Urbanism General al Bucurestiului. In acest caz, instanta i-a dat despagubiri de 17 milioane de dolari, bani pe care ii foloseste ca santaj acum pentru Consiliu", a declarat vineri Basescu, potrivit Mediafax.

Analizand modul in care sute de miliarde de lei din bani publici au fost ingropati de activitatea ineficienta a institutiilor statului in cazul unui drum din zona, Basescu a afirmat ca va urmari si "rezolutia" data in aceasta situatie. "Ei, sa vedem cand este vorba de sute de miliarde de lei cum reactioneaza instantele noastre, structurile statului roman. Acum vorbim de bani publici. Vad ca au o grija extraordinara de banii sectorului privat, si asta e foarte bine. Dar de banul public pot sa aiba grija?", s-a intrebat presedintele.

Costanda a primit parcul de la Basescu

Parcul Bordei a intrat in posesia lui Costel Costanda in septembrie 2003, in urma unei dispozitii de primar general, semnata Traian Basescu, data pe Legea 10/2001. Practic, terenul de 3,3 hectare de pe malul lacului Floreasca, delimitat de B-dul Aviatorilor, B-dul Mircea Eliade si Str. Turgheniev - vis-a-vis de Parcul Herastrau a fost dat in compensatie pentru o suprafata de teren pe care Costanda o detinea in Satul Francez. Basescu i-a oferit omului de afaceri 33.000 mp in Parcul Bordei la schimb cu cei 18.000 mp din Satul Francez. Motivul invocat a fost faptul ca terenul din Soseaua Nordului are "coeficienti edilitari mai favorabili", iar intrucat valoarea terenului este mai mare compensarea se justifica. Terenul - Parcul Bordei a fost cumparat de Municipalitate in anul 1932 de la Banca Marmorosch Blank&Co, fiind declarat drept utilitate publica, imposibil de dat vreunui privat. Totusi, gratie consilierilor generali si a sematurii lui Basescu, Parcul Bordei a fost trecut drept utilitate privata si astfel a putut fi instrainat. Costanda a solicitat apoi aprobarile necesare pentru construirea unui complex rezidential. Neprimindu-le s-a adresat instantei. De curand Curtea de Apel i-a dat lui Costanda castig de cauza stabilind ca acesta are dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului imobile cu o inaltime de parter si patru etaje, plus despagubiri de 17 milioane de euro. (M. TALAU, O.B.)

Iorgovan: Abuz prezidential

Senator PSD, avocatul Antonie Iorgovan, este de parere ca presedintele in functiune "este ultimul care are autoritatea morala sa faca comentarii legate de acest caz pentru ca el este nasul acestui caz".

Potrivit senatorului, Basescu este cel care a emis actul de improprietarire a respectivului om de afaceri pe terenul unde este parcul Bordei. "Cei de la primarie, in speta primarul general de atunci, nimeni altul decat actualul presedinte al republicii, au venit cu solutia de atunci", a spus Iorgovan. Cat priveste declaratiile presedintelui referitoare la decizia instantei de a-l despagubi pe omul de afaceri Costanda, politicianul a spus ca "in primul rand este comentariul celui cu musca pe caciula, pentru ca la mine a ajuns informatia ca Traian Basescu nu a facut miscarea aia de ochi frumosi. A facut-o pe bani multi. Umbla vorba in targ ca ar fi luat spaga un milion de euro. Si atunci, iese la interval ca nu cumva chestiunile alea sa iasa la iveala". De asemenea, Iorgovan a catalogat iesirea presedintelui drept "o chestie populista". "Da bine. Cum sa se distruga parcul? El face orice. Blocheaza si legea pensiilor daca estimeaza ca prin acest joc de imagine castiga ceva procente". Mai mult, Iorgovan a spus ca Traian Basescu "este in stare ca maine-poimaine sa-si teleghideze un atentat numai ca sa dea bine in ochii populatiei". "Evident ca este un abuz in termeni strict tehnici constitutionali. Buna-rea, o decizie a unei instante, definitiva si irevocabila este o decizie. Pana la urma, daca ne indoim de deciziile definitive si irevocabile, noi cei din politic, si le punem sub semnul intrebarii, cum ramane cu principiul constitutional dupa care, totusi Romania se pretinde prin constitutia ei ca este stat de drept si ca justitia este o putere independenta?", a completat senatorul PSD. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.