Seful statului l-a criticat pe ministrul Tudor Chiuariu pentru ca a vrut sa indeparteze citeva pasaje favorabile din raportul Comisiei Europene.

De ziua lor, sarbatorita, ieri, la Alba Iulia, seful statului i-a criticat pe judecatori si pe procurori, pentru ca “Justitia inca nu a confirmat capacitatea de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt”. Presedintele s-a declarat convins ca “ceva se intimpla cu finalizarea in instante cu dosare care vizeaza copruptia la nivel inalt”. Basescu l-a atacat, totodata, pe ministrul Tudor Chiuariu, criticandu-l pentru propunerea de schimbare din functie a unui procuror si de indepartare a unor pasaje favorabile la adresa justitiei romane din Raportul Comiei Europene. Basescu a spus ca nu se poate scrie mai rau in Raportul de tara pentru ca asa ii dicteaza lui Chiuariu interesele politice.

Traian Basescu a mai spus ca procesul de reforma trebuie sa continue in Justitie dar si in celelalte insitutii ale statului. Despre puterile Legislativa, Executiva si Judecatoreasca, presedintele a aratat ca acestea “nu au, in acest moment capacitatea de a tine pasul cu societatea romaneasca”. Concluzia presedintelui este ca daca se continua in acest fel, “riscam sa devenim o frina in evolutia pozitiva a societatii”. In opinia sa, “au dreptate cetatenii Romaniei sa se plinga pentru ca dreptatea li se face foarte tirziu.” De aceea, “cit mai rapid trebuie sa venim cu noile coduri pe care le tot aminam, facem jocuri politice din ele”.

Plecind de la premisa ca in iunie, “nimeni nu si-a pus problema ca Raportul UE sa dispuna incetarea monitorizarilor pe justitie”, Basescu a subliniat ca “raportul de anul viitor trebuie sa insemne incetarea monitorizarilor pe justitie. Va fi greu pentru noi si pentru dumneavoastra ca la anul sa justificam prelungirea pe inca un an a monitorizarii Justitiei”.

Conform sefului statului, pasii pentru iesirea de sub monitorizare UE la capitolul Justitie sint: Eficienta luptei impotriva coruptiei la nivel inalt; Punerea ANI in functiune; capacitatea de a pune sub control coruptia la nivel local. Basescu a atras atentia ca privilegiiel acordate magistratilor, precum indepenta, inamvoibilitatea sau stabilitatea constuie “elemente care sa serveasca justitia si nu persoana”. Presedintele le-a mai cerut, mai ales judecatorilor, “responsabilitate pentru corectitudinea solutiilor pecare le dam”. El vrea ca CSM sa gasasca o modalitate sa sanctioneze “erorile ori reaua credinta”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.