O sala de concerte de 1.200-1.500 de locuri si un muzeu de arta contemporana vor fi construite in spatele complexului Biblioteca Nationala, pentru care lucrarile vor incepe in toamna si vor dura 33 de luni, a anuntat astazi ministrul culturii Adrian Iorgulescu, intr-o conferinta de presa.

Cladirea formata din biblioteca si o aula, un proiect care beneficiaza de finantare de pana la 100 de milioane de euro dintr-un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene, va fi completat de cele doua cladiri conexe, sala de concerte si muzeul, informeaza NewsIn.

"Vrem sa construim si doua obiective capitale pentru Bucuresti si pentru cultura romana: o sala moderna de concerte si un muzeu de arta contemporana. Biblioteca, aula, sala si muzeul vor deveni un complex cultural."

Sala va avea 1.200-1.500 de locuri si va fi "super dotata", potrivit ministrului.

Pentru noul muzeu, "suntem in discutii cu Guggenheim, vom vedea daca vom colabora cu ei".
Pentru proiect, care este separat de cel al Bibliotecii Nationale, banii exista si sunt suficienti, a declarat ministrul, primele masuri administrative si organizatorice au fost intreprinse, iar in aproximativ doua luni vor exista primele schite.

"Am facut demersuri pe langa institutiile importante si suntem in discutii si cu Primaria Capitalei pentru ca si spatiul din spatele bibliotecii, care este al Ministerului Culturii, sa aiba o destinatie culturala", a spus Iorgulescu.

Ministrul a explicat ca, intr-un oras cu trei milioane de locuitori cum este Bucurestiul, cu un numar de turisti in continua crestere, in care se construieste mereu si care isi va dubla populatia in 10 ani, "trebuie sa ne gandim sa facem alte muzee". "Bucurestiul este intr-un mare deficit de spatiu muzeal."

Muzeul National de Arta al Romaniei expune aproximativ 20% din colectia sa, iar ministerul are in vedere construirea unei noi aripi la Sala Palatului care sa fie dedicata muzeului. In plus, Muzeul National de Arta Contemporana este gazduit intr-o aripa a Palatului Parlamentului care nu este foarte accesibila. "Cu siguranta Bucurestiul are nevoie de un nou muzeu reprezentativ de arta contemporana", a adaugat Iorgulescu.

Lucrarile la Biblioteca Nationala, cladire la care nu s-a mai lucrat din 1986, vor incepe in luna septembrie sau octombrie si au termen de finalizare 33 de luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.