In august, reactorul 1 de la Cernavoda ar putea fi in pericol, iar in septembrie ar putea fi periclitat si reactorul 2 pentru ca nivelul apelor in prezent se situeaza sub prognozele emise in aprilie, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

"Deja nivelul apelor este sub prognozele pe care institutul de specialitate ni le daduse in aprilie, astfel, ca se pare ca avem conditii climatice mai dificile decat cele prognozate", a spus Vosganian pentru Realitatea TV.

Potrivit acestuia, pentru luna iulie nu vor fi probleme cu furnizarea de electricitate la nivelul consumului, iar debitele arata ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica isi vor indeplini obligatiile contractuale.

"Pentru a doua jumatate a lunii august singurul pericol potential este scaderea cotelor Dunarii la Cernavoda, ceea ce ar putea sa aduca un pericol pentru reactorul 1, iar in septembrie ar putea fi periclitat si reactorul 2", a mai precizat ministrul economiei si finantelor.

Vosganian a mai aratat ca, pana saptamana viitoare, va fi pregatit un program pentru identificarea unor producatori de energie care sa primeasca finantare astfel incat sa poata produce energie in orice moment.
"Programul va fi pentru dezvoltarea pietei de capacitati si in cadrul lui vom individualiza anumite capacitati de productie care sa primeasca finantare astfel incat sa produca energie in orice moment si, in acest fel, sa nu existe nicio influenta negativa asupra pretului reglementat", a adaugat ministrul de resort.

Potrivit acestuia, daca scaderile cotelor Dunarii vor fi ca si pana acum nu va exista niciun fel de problema in august. "In Austria si Ungaria exista in prezent un volum mare de precipitatii, insa cea mai mare parte a debitului Dunarii din Romania se formeaza pe teritoriul fostei Iugoslavii, unde cantitatea de precipitatii este redusa", a mai spus Vosganian.


Despre autor:

Realitatea

Sursa: Realitatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.