Pe 11 februarie 1950, Iosif Orsa a fost executat in spatele casei sale din satul Glodghilesti-Zam, comuna Burjuc (Hunedoara), de doi securisti imbracati in civil. Era intr-o simbata, iar a doua zi Orsa urma sa fie nas de cununie al unui cuplu de tineri din sat. Crima a zguduit atunci comunitatea de la poalele Muntilor Metaliferi, insa cazul a fost musamalizat imediat de autoritati. Ca si cum l-ar fi inghitit pamintul, moartea lui Orsa nici macar nu a fost consemnata in scripte.

Dupa 57 de ani, crima Securitatii a fost insa devoalata de un batrin din Deva, Olivian Selesan, care a sesizat in scris Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR). Informatiile oferite de el au fost verificate de investigatorii din cadrul institutului in cadrul unei cercetari preliminare, iar astazi ei vor participa la deshumarea osemintelor, in prezenta unui procuror si a unui medic legist.

„Pe de-o parte, se presupune ca executia s-a datorat sprijinului pe care Iosif Orsa l-a acordat partizanilor anticomunisti din Muntii Metaliferi. Exista insa si o alta varianta, ca a fost confundat cu o alta persoana cautata de securisti. A fost executat prin impuscare cu citeva focuri de arma“, spune Andrei Muraru, seful Biroului Cercetari in Arhive din cadrul IICCR. Locul in care a fost ingropat de securisti era cunoscut de sateni, insa abia dupa 1990 au indraznit sa-i puna o cruce.