Scriitorul Mircea Cartarescu spune ca este "omul lui Basescu", dar poate fi si omul lui Tariceanu sau Nastase daca presedintele il va dezamagi, dar lumea politica este, in acest moment, o "cloaca mizerabila" la care nu vrea sa participe, potrivit "Cotidianul".

"Cotidianul" publica, astazi, un interviu cu Mircea Cartarescu, acordat cu ocazia lansarii ultimei parti din trilogia "Orbitor", in care vorbeste si despre politica si policieni.

"Sunt omul lui Basescu atata vreme cat cred ca adevarul e de partea lui", spune Cartarescu pentru "Cotidianul". "Daca vreodata adevarul va fi de partea lui Adrian Nastase sau a lui Tariceanu, voi fi omul lui Nastase sau al lui Tariceanu. Daca Basescu ma va dezamagi, il voi taxa fara mila, cum am mai facut-o. Eu sunt un om cinstit, care nu poate fi cumparat pentru niciun pret, real sau simbolic."

Scriitorul spune si ca a facut greseli si si-a cerut scuze, dar niciodata nu va face "album negru si negrul alb", "nici in politica literara, nici in cea, cu mult mai murdara, din 'agora' noastra nationala, pentru avantaje de orice fel. Nici nu voi transforma totul in gri, pentru ca nu cred ca adevarul e undeva la mijloc, intre presedinte si Parlament."

Potrivit lui Cartarescu, "politica romaneasca e, in acest moment, o cloaca mizerabila, un ghem mafiotic fara nicio preocupare pentru moralitate sau pentru interesul national". Scriitorul spune si ca a participa la aceasta lume, "doar scriind articole", inseamna "a fi manjit, calomniat, amenintat, adus in rand cu toata lumea".

Scriitorul isi va lansa ultima parte din trilogia "Orbitor", "Aripa dreapta", pe 11 iulie la Libraria Humanitas Kretzulescu, si pe 21 iulie in Vama Veche. Trilogia contine si "Aripa stanga" (Humanitas, 1996, prima editie) si "Corpul" (Humanitas, 2002) si fost scrisa in 14 ani si jumatate, informeaza NewsIn.

Cartarescu a fost decorat, pe 9 martie 2006, de presedintele Traian Basescu, cu Ordinul "Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter", la categoria A "literatura", "pentru talentul remarcabil, care a ridicat valoarea literaturii romane contemporane si pentru spiritul managerial dovedit, prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilitati de a avea acces la literatura de buna calitate".

Mircea Cartarescu a debutat in 1980, ca poet, cu volumul "Faruri, vitrine, fotografii". Pana in 1989, cand a publicat prima sa carte de proza ("Visul"), scriitorul a mai scos inca doua volume de poezie, "Poeme de amor" si "Totul". Dupa "Levantul" si "Nostalgia" si eseul critic "Visul Chimeric" (1990), Cartarescu a publicat, in 1994, un nou roman, "Travesti", si un alt volum de poezie, "Dragostea".

In 1996 a publicat prima parte a trilogiei "Orbitor", "Aripa stanga", iar in 2002 a aparut si a doua parte a romanului, "Orbitor. Corpul". Printre cartile sale se numara colectia de articole aparute in presa "De ce iubim femeile" (2004), "Baroane" (2006), un "Jurnal" (2001) si eseul "Postmodernismul romanesc"(1999).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.