Europenii considera ca America este cea mai mare mare amenintare la stabilitatea lumii.

Un sondaj realizat de catre Harris Research pentru Financial Times releva faptul ca 32% dintre repondentii a 5 tari europene au declarat ca SUA sunt principalul motiv declansator al instabilitatii economice a lumii.

De cealalta parte, americanii percep Iranul si Corea de Nord ca fiind cele mai mari amenintari ale lumii. Cu toate acestea, 35 % dintre tinerii americani cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani impartasesc convingerile europenilor conform carora SUA reprezinta cel mai mare factor destabilizator al Planetei.

Opiniile cetatenilor europeni precum si ale celor americani au ramas totusi constante de-a lungul anului ce a trecut. In aproximativ 11 sondaje efectuate inainte de iulie 2006, SUA era vazuta drept cea mai mare amenintare invariabil intre 28 si 38%.

Sondajul celor de la Harrison Research a fost efectuat pe fondul cresterii cu 160 000 de trupe de soldati americani in Irak dar care, din pacate, nu au condus la schimbari politice majore sau la reducerea violentei.

De aceea, sondajul releva faptul ca populatia europeana il considera pe presedintele Bush un pericol.

„Este o continuare evidenta a prapastiei dintre administratia Bush si cetatenii europeni, in ciuda imbunatatirilor dintre legaturile oficiale” a declarat pentru Financial Times Ron Asmus, presedintele Biroului german de fonduri Marshall de la Bruxelles care sustine legaturile transatlantice.

„De asemenea, acest sondaj mai atesta si faptul ca noul presedinte american va trebui sa lucreze mult pentru a imbunatati imaginea SUA in randul europenilor”, a adaugat Ron Asmus.

Tot acelasi sondaj mai arata faptul ca locuitorii Spaniei sunt cei mai ingrijorati de puterea pe care o are America. Astfel, 46% dintre repondenti au aratat inspre SUA canda venit vorba despre prima amenintare a lumii.

Totodata, europenii, cetateni ai Frantei, Germaniei, Italiei sau Marii Britanii mai sunt ingrijorati si in ceea ce priveste China. Aceasta tara a crescut negativ in perceptia repondentilor care o considera in proportie de 19% ca fiind cea mai mare amenintare a lumii, fata de 12%, procentul de anul trecut, privind aceeasi problema.

Iranul si Irakul sunt percepute ca fiind puterile care ameninta mai putin decat SUA si China, repondentii considerandu-le doar in proportie de pana la 17% periculoase. Atfel, daca Iranul inregistreaza cea mai mare ingrijorare, Irakul strange doar 11 procente iar Coreea de Nord, 9.

In ciuda relatiilor din ce in ce mai tensionate ale Vestului cu Rusia , doar 5% dintre repondenti au aratat inspre aceasta tara cand au fost intrebati care este cea mai mare putere care ameninta stabilitatea mondiala.

Cetatenii americani au totusi o alta percepti asupra lucrurilor. Ei considera in proportie de 25% Coreea de Nord cea mai periculoasa, apoi Iranul cu 23%, China cu 20 de procente si America insasi, cu 11 procente.

Sondajul a fost realizat intre iulie 2006 si iunie anul curent de catre Harrison Research iar in fiecare tara au fost chestionati peste 1000 de oameni in fiecare luna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.