SRI a informat joi Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ca unele firme de protectie, paza si de detectivi "pun in pericol climatul de securitate nationala si viata privata a cetatenilor".

Cristian Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), a lansat acuzatii la adresa unor firme de investigatii si de detectivi, dar numele firmelor nu au fost facute publice. SRI a mai facut astfel de informari, incepand cu anul 2001, prin fostul director Radu Timofte, fara ca Parchetul sa faca anchete rasunatoare.

Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, ne-a declarat ca nu ne poate spune care firme au fost deferite Parchetului. De asemenea, nu ne-a oferit exemple de firme pedepsite de Justitie ca urmare a sesizarilor SRI.

Firmele de investigatii, infiintate de catre fostii ofiteri de Securitate si de Militie, de rezervistii de la SRI, SPP, STS, SIPA, UM 0215 (servicii secrete) au fost acuzate deseori ca fileaza si intercepteaza ilegal, ca recupereaza, prin forta, bunuri si chiar ca ar practica spionajul economic. Scopul unor astfel de firme ar fi "compromiterea, santajul si traficarea" in dauna unor persoane din fruntea unor institutii publice, inclusiv parlamentari, care ar fi fost interceptati, monitorizati de catre firme de investigatii si protectie, potrivit Raportului SRI din anul 2005.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.