Ministrul Justitiei a dat ieri explicatii sumare si contradictorii fata de gestul de a cere Comisiei Europene eliminarea din Raportul de tara a unor aprecieri favorabile DNA. Oficialii CE confirma primirea documentului si il atribuie Guvernului Romaniei.

Ministrul Justitiei a sustinut vineri, in cadrul unei scurte declaratii de presa, ca nu a avut cunostinta de continutul scrisorii trimise Comisiei Europene (CE), dar, in acelasi timp, a negat faptul ca, prin documentul respectiv, MJ ar fi cerut scoaterea din Raportul de tara a laudelor la adresa activitatii DNA. El a precizat ca documentul a fost redactat de expertii institutiei, dar nu a indicat nici o persoana responsabila de redactarea si expedierea textului. Pe de alta parte, Chiuariu a completat ca este de acord, in totalitate, cu continutul misivei, al carei continut tocmai il contestase: "Documentul trimis Comisiei contine informatii corecte si pozitii exprimate public de minister".

Potrivit ministrului, Raportul Comisiei Europene este "rezultatul schimbului de informatii intre Comisie si autoritatile romane. Comisia Europeana a solicitat punctul de vedere al Ministerului Justitiei asupra corectitudinii informatiilor din proiectul de raport. Documentul aparut in presa reprezinta raspunsul expertilor Ministerului Justitiei la solicitarea Comisiei", a sustinut Chiuariu. Dupa declaratia de presa, ministrul Chiuariu a parasit in graba incaperea, fara a mai raspunde intrebarilor ziaristilor.

Cotidianul i-a solicitat ministrului Justitiei sa remita redactiei scrisoarea trimisa din MJ la Bruxelles, pentru a vedea cine si-o asuma si daca exista diferente fata de documentul detinut de ziarul nostru. Pina la inchiderea editiei, Chiuariu nu a raspuns solicitarilor noastre repetate.

Mark Gray, purtator de cuvint in cadrul Comisiei Europene, a precizat pentru HotNews ca s-a primit o scrisoare din Romania, dar ca "nici una dintre consideratiile noastre legate de activitatea DNA nu a fost schimbata in urma scrisorii partii romane". Intrebat cum comenteaza informatiile aparute in presa de la Bucuresti, conform carora Guvernul roman, prin Ministerul Justitiei, a cerut Bruxelles-ului scoaterea din raportul final, care a fost prezentat miercuri, a unor pasaje care evidentiau progrese inregistrate in activitatea DNA, Mark Gray a raspuns ca poate

confirma ca Executivul european a primit "un numar de comentarii in timpul procesului de intocmire a raportului" referitoare la DNA. Mark Gray a subliniat ca pasajele din raport referitoare la DNA nu au fost modificate sau scoase din forma finala a documentului. El a mentionat ca respectivele comentarii au venit din partea Guvernului de la Bucuresti.

Un fost expert in Ministerul Justitiei, Laura Stefan, a declarat pentru aceeasi sursa: "Este exclus ca ministrul Justitiei sa nu stie de o comunicare transmisa de la minister catre CE. Oricum, ministrul Justitiei poarta raspunderea pentru orice document care pleaca din MJ, iar, daca nu stie, e vorba de management defectuos".

Vicepresedintele liberal Norica Nicolai a declarat vineri agentiei NewsIn ca, in opinia sa, ministrul liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, este victima unei "facaturi" menite sa-l discrediteze si a precizat ca o ancheta interna, la nivelul ministerului, ar putea clarifica unele aspecte. "Am convingerea ca ministrul Chiuariu nu este implicat in asa ceva pentru ca, logic, nu putea cere Comisiei Europene scoaterea din raport a paragrafelor laudative la adresa DNA", a comentat vicepresedintele liberal.

Liderul PLD, Valeriu Stoica, a declarat ca gestul ministrului Chiuariu de a cere scoaterea din Raportul de tara a laudelor la adresa DNA este inadmisibil, acesta ar trebui sa demisioneze, iar, in caz ca nu o face, primul-ministru ar trebui sa ii ceara demisia. "Dupa un asemenea gest, demisia e un act obligatoriu. In cazul in care Chiuariu nu isi da demisia, primul-ministru e obligat sa i-o ceara", a aratat fostul ministru al Justitiei. "Gestul are o singura explicatie: confirma incercarea ministrului PNL de a-l demite pe procurorul Tulus. Asadar, misiunea domnului Chiuariu e sa serveasca interesele PNL deranjate de anumite anchete penale", a aratat Stoica.

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter a declarat ca i se pare un lucru nefiresc ca pasajele laudative sa se ceara sa fie scoase, eventual din motive de politica interna. "Este un fapt nemaiintilnit si raspunsul CE a fost pe masura, de a nu agrea aceasta interventie", a precizat senatorul UDMR.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a catalogat vineri drept "stingacie de incepator" gestul ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a cere CE scoaterea din Raportul de tara a laudelor la adresa DNA. El a precizat ca, in politica europeana, lobby-ul este permis, "dar nu se face atit de brutal si de primitiv".

Deputatul PSD Victor Ponta a spus ca gestul lui Chiuariu de a cere Comisiei Europene scoaterea din raportul de monitorizare laudele la adresa DNA nu-l mira, deoarece actualul ministru al Justitiei pentru asta a fost pus, "sa rezolve niste dosare, niste probleme ale prietenilor politici". Vicepresedintele PSD a adaugat ca aceste actiuni demonstreaza clar ca actuala putere nu se sinchiseste nici in mod formal de imaginea Romaniei, ci numai de apararea propriilor interese.

Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, afirma ca, "intr-o tara in care problema primordiala ar trebui sa fie buna functionare a Justitiei, a instala un tinar imberb este inca o dovada ca PNL si-a epuizat rezerva de cadre". El considera, in schimb, ca laudele lui Franco Frattini fata de DNA sint incorecte si "au in intentie sa-i ridice mingea la plasa marii lui slabiciuni, Monica Macovei".

Initiativa pentru o Justitie Curata isi exprima, intr-un comunicat de presa, "indignarea fata de incercarea fara precedent a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a modifica Raportul Comisiei Europene privind evolutia masurilor de acompaniere in Romania dupa aderare, solicitind eliminarea unor concluzii pozitive din capitolul dedicat justitiei". Prin argumentele cu care a incercat modificarea Raportului, Chiuariu a ales sa mute lupta personala a politicienilor romani cu anchetele DNA pe masa Comisiei Europene, aducind grave deservicii tarii, considera ONG-urile care compun Initiativa pentru o Justitie Curata. (Dorin Petrisor)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.