Deputatii din comisia de ancheta privind retrocedarea castelului Bran ii cer premierului sa demareze o ancheta la Ministerul Culturii, pe motiv ca a fost incalcata legislatia. Potrivit concluziilor raportului, retrocedarea si punerea in vanzare a Castelui Bran s-au facut prin incalcarea prevederilor constitutionale si legale referitoare la dreptul la proprietate si succesiune.

De asemenea, membrii comisiei de ancheta mai cer presedintelui Camerei Deputatilor sa sesizeze Curtea Constitutionala in acest caz si organele judiciare competente, pentru a constata nulitatea actului de retrocedare.

Raportul comisiei de ancheta va fi supus aprobarii plenului Camerei Deputatilor abia in septembrie, atunci cand parlamentarii vor reveni din vacanta. Documentul de retrocedare a castelului Bran a fost semnat pe 26 mai 2006, odata cu un acord de mentinere in circuitul public a Muzeului Bran pe o perioada de trei ani. La
13 octombrie 2005, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Ingrid Zaarour, anunta restituirea castelului Bran proprietarilor de drept.

Castelul Bran a fost lasat drept mostenire, impreuna cu intreg domeniul, in 1938, de regina Maria, prin testament, fiicei sale, principesa Ileana. Aceasta l-a detinut pana in 1948, cand castelul a intrat in proprietatea statului roman, fiind pentru o perioada abandonat si devastat. Mostenitorii principesei care au revendicat castelul sunt Dominic Habsburg-Lothringen, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer. Cei trei locuiesc in SUA (Dominic) si in Austria (Maria-Magdalena si Elisabeth), in Romania fiind reprezentati de firma de avocatura Rubin-Meyer Doru&Trandafir.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.