Curtea de Conturi a Romaniei a stabilit ca Traian Basescu a prejudiciat Primaria Capitalei si bugetul local cu zeci de milioane de euro

Trecerea lui Traian Basescu pe la carma Primariei Capitalei nu a ramas fara urmari, resimtite din plin de bucuresteni si acum.

Desi se lauda cu marete realizari, pe langa daramarea unor buticuri si eutanasierea catorva caini vagabonzi, activitatea fostului edil al Bucurestiului si actual presedinte al Romaniei s-a rezumat numai la indatorarea locuitorilor orasului si la rezolvarea unor probleme personale si de grup. Desi organele de control ale statului au semnalat in mai multe randuri modul discretionar si fraudulos prin care Traian Basescu a condus Primaria Municipiului Bucuresti, nimeni nu a luat vreo masura. Ca si in dosarele "Flota" sau "casa din Mihaileanu". In cele ce urmeaza vom prezenta o mica parte din ilegalitatile comise la municipalitate sub ochii si semnatura complice a edilului, de atunci, Traian Basescu.

De la bun inceput trebuie spus ca pe vremea cand manuia destinele Bucurestiului, Traian Basescu nu a primit descarcarea de gestiune pentru exercitiile bugetare 2000-2003, din partea Curtii de Conturi. Cu privire la executia bugetara a anului 2000, Curtea de Conturi a gasit nereguli si abateri financiare grave generate de neurmarirea si neincasarea unor venituri cuvenite bugetului local, in suma totala de peste 230 de miliarde lei vechi. Astfel, nu s-au incasat dividende de la mai multe societati comerciale (Drupo, Service-Ciclop, etc.) unde actionar este municipalitatea bucuresteana.

Nici veniturile reprezentand taxe pentru eliberarea autorizatiilor de construire, la care se adauga majorari (in total de aproximativ 700 miliarde lei vechi) de intarziere, nu au fost primite. Alte aproximativ 18 miliarde de lei vechi au fost irosite prin neurmarirea indeplinirii contractelor de asociere in participatiune (construirea si exploatarea statiilor de carburanti). Alte importante sume de bani au fost pierdute prin neurmarirea corespunzatoare a incasarii unor debite in suma de peste 112 miliarde de lei reprezentand cote de aport neachitate in cazul contractelor de asociere dintre PMB si diverse persoane juridice privind spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta. Pentru alte 207 de miliarde, dreptul de actiune in instanta s-a prescris, datorita complicitatii conducerii primariei. Sunt de notorietate cazurile cand juristii primariei au fost opriti, din cauza unor interese oculte, sa se prezinte in justitie pentru a recupera bani, terenuri sau alte acte apartinand municipalitatii.

La fel si in 2001

Curtea de Conturi a gasit nereguli majore si in anul 2001. Astfel, veniturile din taxe pentru eliberarea autorizatiilor de construire au fost diminuate nejustificat cu suma de 13 miliarde de lei vechi, la care se adauga majorari de 8,5 miliarde de lei vechi si penalitatile de intarziere. Deficiente au fost constatate atat la eliberarea autorizatiilor de construire cat si la expirarea datei de executie. Legislatia in vigoare prevedea obligativitatea regularizarii taxei in functie de valoarea finala a constructiilor. Fapt care in functie de interese nu s-a realizat.

Si din neurmarirea modului de derulare a contractelor cu agentii economici pentru exploatarea spatiilor de parcare a facut ca venituri de aproape 200 de miliarde de lei vechi sa nu fie facturate si evidentiate. In plus, pentru cei care exploatau spatiile de parcare nu s-au constituit in contracte garantii, paguba fiind de 106 de miliarde. Controlul a mai reliefat si insuficienta preocupare pentru evidentierea veniturilor din orice sursa in scopul urmaririi incasarii lor. Astfel, primaria a ramas in paguba din contractele cu Shell Romania, SC Bucharest Financial Plaza sau reconstructia monumentului ce marcheaza "Kilometrul 0". Totodata, in executia bugetara a anului 2001 au fost constatate prejudicii in suma totala de 1,5 miliarde de lei vechi, aflate pe rolul instantelor de judecata. Mai mult, in patrimonul PMB nu au fost evidentiate unele terenuri pe care s-au construit mai multe ansambluri de locuinte la inaurgurarea carora, Traian Basescu s-a grabit sa taie panglica.

Plati nejustificate

Pentru anul 2002 s-a constatat ca venituri de suplimentare cuvenite PMB si implicit bugetului local in valoare de peste 30 de miliarde de lei vechi au fost pierdute de ineficienta si interesele meschine ale camarilei lui Basescu.

Firmele de constructii precum SC Rotary Constructii SRL, SC Ponicon SA, SC Megaconstruct SA, SC Baduc SA sau SC Scit Impex SRL au beneficiat de plati nejustificate, de alte zeci de miliarde. In afara de neincasari, s-au facut si plati catre unele firme care au lucrat la strazi, pe baza unor documente "justificative" nelegal constituite. Peste 10 miliarde au fost oferite SC CCCF S.A. ca urmare a decontarii unor lucrari la care a fost practic dublata, pe hartie, cantitatea lucrarilor executate. Societatea Strabag SA a beneficiat si ea de bani din lucrari de reabilitare a sistemului rutier, valoare care a fost actualizata incorect. Supradimensionarea lucrarilor la cladiri sau nefinalizarea inventarierii patrimoniului public si privat al municipiului Bucuresti sunt alte ilegalitati descoperite de controul Curtii de Conturi. Nu in ultimul rand, bugetul a fost fraudat prin restituirea unor garantii de miliarde de lei vechi, "de buna executie", si prin acceptarea neconstituirii garantiei in cazul realizarii unor investitii anterior incheierii contractelor de concesiune.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.