Ministrul Apararii va prezenta trei variante privind prezenta in teatrele de operatii * In momentul de fata Romania are in afara granitelor 1625 de militari

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) va decide, azi, daca Romania isi va retrage trupele din Irak. Teodor Melescanu, ministrul Apararii, va prezenta membrilor CSAT mai multe variante privind fortele si mijloacele ce pot fi puse la dispozitie, in anul 2008, in vederea participarii la misiuni de aparare colectiva, in sprijinul pacii, de asistenta umanitara si de tip coalitie.

Statul Major General a elaborat trei variante privind participarea la misiuni externe. In momentul de fata, MAp are 1625 de militari in afara granitelor. Se are in vedere mentinerea numarului actual al trupelor din teatrele de operati, o reducere si realocare a fortelor militare sau chiar o posibila crestere a efectivelor. Varianta care va fi adoptata va tine cont si de resursele financiare de care va dispune MAp in 2008, avand in vedere ca la actuala rectificare bugetara, armata a pierdut 250 de milioane de lei. Prezenta trupelor noastre in Irak a constituit in ultimele luni marul discordiei intre premierul Tariceranu si presedintele Basescu. In privinta elaborarii unui calendar al retragerii trupelor romanesti din Irak, Teodor Melescanu a declarat ca acest lucru se poate face numai in urma consultarilor cu aliatii.

Contractul cu BAE Systems

Un alt subiect delicat aflat pe ordinea de zi a CSAT il constituie contractul cu BAE Systems. Tema a mai fost pe agenda Consiliului, la sedinta din 29 martie a.c., cand s-a stabilit ca, daca in termen de 30 de zile nu este posibila incheierea contractului cu BAE Systems in conditii acceptabile pentru partea romana, se va organiza o licitatie internationala pentru achizitionarea serviciilor de mentenanta pentru cele doua fregate cumparate din Marea Britanie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.