Dan Voiculescu, Ion Iliescu, cuplul Bittner-Petrache, fratii Micula, Sorin Rosca Stanescu si numerosi alti demnitari sau oameni de afaceri au cumparat de la RAAPPS locuinte si spatii comerciale la preturi extrem de avantajoase, dupa cum arata un document centralizator al Regiei, detinut de Cotidianul

Chiriasii de lux ai RAAPPS, cu locuintele lor ultracentrale si cu chiriile foarte mici, sint intrecuti de o alta categorie: cumparatorii de lux de la Protocolul de Stat.

Dan Voiculescu, Ion Iliescu, cuplul Bittner-Petrache, fratii Micula, Sorin Rosca Stanescu si numerosi alti demnitari sau oameni de afaceri au cumparat de la RAAPPS locuinte si spatii comerciale la preturi extrem de avantajoase, dupa cum arata un document centralizator al Regiei, detinut de Cotidianul. Mecanismul legal era unul discret, in doi pasi: mai intii se incheia un contract de inchiriere, in virtutea caruia chiriasul primea drept de preemptiune, dupa care se perfecta contractul de vinzare-cumparare, pe baza de negociere directa.

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, este la loc de cinste pe lista cumparatorilor de apartamente de la RAAPPS. Astfel, el a achizitionat apartamentul din Strada Moliere 3-5 chiar inainte de alegerile prezidentiale din 1996, cu 52 de milioane de lei vechi, adica 16.900 de dolari. Potrivit raportului Corpului de Control al guvernului Ciorbea cu privire la modul de vinzare a caselor din patrimoniul RAAPPS, “Ion Iliescu a platit pentru locuinta cu o suprafata de 157 mp doar 16.900 de dolari, in timp ce aceasta valora aproximativ 150.000 de dolari la vremea respectiva”. Pina sa cumpere locuinta, seful statului a avut un contract de inchiriere in Strada Moliere, conform caruia achita o chirie lunara in valoare de 1.280 de lei vechi.

Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, nu a ramas mai prejos si a cumparat apar-tamentul nr. 6 din blocul cochet cu doua etaje de pe Bulevardul Kiseleff numarul 22, in 2001. Voiculescu a platit pentru 224 mp doar 70.500 de dolari, in timp ce un apartament din zona respectiva valora in 2001 aproximativ 150.000 de dolari, potrivit site-ului de anunturi imobiliare www.anunturi.ro.

Grupul de firme circumscris oamenilor de afaceri Alexandru Bittner si Adrian Petrache, apropiati ai fostului premier Adrian Nastase, a beneficiat masiv de casele pe care RAAPPS le-a scos la vinzare. Astfel, firma SLB Consultants, care are ca actionar un offshore din Marea Britanie ce a cumparat actiuni de la firme infiintate de Alexandru Bittner, a achizitionat in 2002 un imobil, plus garajul aferent din Strada Sandu Aldea nr. 67 din Bucuresti pentru 216.580 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.