Curtea Europeana de Justitie a decis ieri ca avocatii sa informeze autoritatile daca isi suspecteaza clientii de implicare in operatiuni de spalare de bani

Avocatii au obligatia sa informeze autoritatile responsabile de combaterea spalarii banilor, daca isi suspecteaza clientii de implicare in operatiuni economice care nu fac deja obiectul unei anchete, a decis ieri cea mai importanta instanta din UE, transmite Reuters. Potrivit Mediafax, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a apreciat ca dreptul la un proces echitabil nu este incalcat daca li se cere avocatilor sa coopereze cu autoritatile atunci cand ii suspecteaza pe clientii lor de tranzactii ilegale de care procurorii nu sunt la curent. "Asemenea obligatii sunt justificate de nevoia de a combate eficient spalarea de bani", a apreciat CEJ, decizie de natura sa bucure serviciile de combatere a crimei organizate din Europa.

Actiuni impotriva deciziei

Asociatia Baroului din Belgia s-a adresat Curtii Europene de Justitie pentru a elimina o parte din prevederile unei legi care ar implementa regulile UE de combatere a spalarii de bani, sustinand ca textul care impune aparatorilor informarea autoritatile despre operatiuni suspecte, lezeaza relatia avocat-client. Asociatia sustinea ca a obliga avocatii sa informeze autoritatile daca au indicii ca cei pe care ii apara spala bani, incalca secretul profesional si submineaza dreptul acestora la un proces corect. Avocatii si notarii trebuie sa respecte legile europene atunci cand sunt martori la tranzactii financiare sau imobiliare sau cand reprezinta companii implicate in acestea, a decis CEJ. "De regula, asemenea activitati, prin insasi natura lor, au loc intr-un context care nu are legatura cu procedurile judiciare si, in consecinta, nu afecteaza dreptul la un proces corect", se arata in argumentatia Curtii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.