"Nimeni nu poate construi un buget pentru agricultur mai bine decat mine. Bugetul lui Reme pentru 2008 va deveni de referin, nimeni nu va mai putea s coboare la cifra de ruine din acest an", a spus Reme.

Acesta a precizat c la rectificarea bugetar de miercuri urmeaz s obin 2.419,8 milioane de lei, urmand ca pan in toamn bugetul Ministerului Agriculturii s creasc de la 0,88 din PIB, cat este in prezent, la 1,88 % din PIB. "Pentru aceast cretere trebuie s-i mulumesc premierului Clin Popescu Triceanu i ministrului de finane Varujan Vosganian. Din banii obinui vom acorda despgubiri pentru culturile agricole afectate de secet, pentru realizarea culturilor de toamn i pentru SAPARD romanesc.

Vom plti tot ce prin legislaie trebuie pltit, in zootehnie i in sectorul vegetal", a menionat Reme.
Principalele acuzaii aduse ministrului agriculturii Decebal Traian Reme, in moiunea depus de PSD, sunt intarzierile privind elaborarea metodologiei de accesare a fondurilor europene, insuficienta informare a fermierilor cu privire la normele europene pe care trebuie s le respecte sau problema cotei de lapte.

"Le doresc tuturor adversarilor mei s trieascp muli, muli ani i s ii road invidia c eu sunt fericit", i-a incheiat Reme discursul.

Dezbaterea moiunii simple a PSD “Patru milioane de lei subvenie pentru fiecare teren agricol” se dezbate, mari, la Camera Deputailor, in textul acesteia cerandu-se adoptarea unor msuri pentru rezolvarea crizei, nu ins i revocarea ministrului Agriculturii, Decebal Traian Reme.

Creterea suprafeelor de teren neexploatate, a importurilor de produse alimentare, a preurilor pentru produsele alimentare, situaia dramatic a sistemelor de irigat, neonorarea promisiunilor de acordare a subveniilor, sunt cateva din problemele identificate de semnatarii moiunii simple a PSD.

Totodat, deputaii social-democrai atrag atenia asupra riscului de blocare sau amanare a fondurilor pentru plile de la Uniunea European pentru anul 2007. PSD mai semnaleaz c cele dou agenii de pli nu au fost acreditate de ctre organismele abilitate din UE, ceea ce ar putea afecta obinerea sumelor de la UE pentru anul 2007. Ritmul plilor SAPARD a sczut, iar mediatizatul proiect „Fermierul” al lui Gheorghe Flutur nu a produs rezultatele scontate, mai afirm iniiatorii. „Greelile acestor responsabili-iresponsbili din structurile abilitate se regsesc la nivelul productorilor agricoli, victime ale dezinformrii i ale falselor promisiuni.Toat vina aparine tuturor celor trei minitri”, susin semnatarii moiunii.

Moiunea PSD conine ins i cateva contradicii. De exemplu, semnatarii moiunii cer finalizarea Programului Naional de Dezvoltare Rural 2007-2013, ins mai sus, despre acelai proiect, deputaii susin c ”a fost finalizat cu mare intarziere, fa de termenul preconizat”.

Printre solicitrile autorilor moiunii nu se numr i revocarea actualului ministru. Peseditii cer in schimb acordarea de despgubiri pentru secet, inclusiv pentru productorii neasigurai, creterea bugetului pentru agricultur prin rectificare bugetar, o subvenie de 4 milioane lei vechi pentru fiecare hectar, acordarea unui sprijin financiar pentru culturile ecologice, subvenionarea seminei de grau i de orz, a motorinei, acordarea unei subvenii pentru irigaii de 12 milioane lei vechi/hectar, asigurarea prin bugetul MADR a fondurilor necesare adoptrii msurilor privind redresarea agriculturii, finalizarea Programului Naional de Dezvoltare Rural 2007-2013 i a metodologiei de finanare a proiectelor, finalizarea msurilor recomandate de ctre experii UE pentru organizarea instituional i acreditarea de cre Comisia European, a celor dou agenii de pli, stabilirea nivelului alocaiei bugetare la 30% din volumul creditului agricol acordat de ctre bncile comerciale pentru activitile de producie din sectorul vegetal i din zootehnie.

La inceputul dezbaterii, semnatarii moiunii i-au urat ministrului agriculturii "La muli ani!", parlamentarii PSD declarand c le pare ru c aceast dezbatere s-a desfurat tocmai in ziua cand ministrul Reme ii aniverseaz ziua de natere.