Cu o zi inainte de prezentarea raportului de monitorizare al UE, cu 187 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, deputatii au adoptat astazi ordonanta de urgenta care modifica legea de functionare a ANI, initiativa ministerului Justitiei, informeaza Newsin.

Comisia juridica a Camerei a adoptat in urma cu aproape doua saptamani ordonanta de urgenta a Guvernului de completare a legii ANI, initiativa noului ministru, Tudor Chiuariu, fara sa aduca niciun fel de modificari. Actul normativ va fi trimis Senatului, camera decizionala.

Guvernul a decis modificarea Legii privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, principala modificare se refera la suma care poate declansa procedura de verificare a averii. Diferenta dintre averea dobandita si veniturile realizate in timpul mandatului care declanseaza verificarea averii este de 10.000 euro. Fata de forma adoptata a legii, se elimina astfel procentul de 10% din avere si se reduce suma minima, care fusese stabilita la 20.000 euro.

Ordonanta Guvernului stabileste ca, in baza legii, confiscarea va viza averea nejustificata si nu averea ilicita, asa cum era prevazuta in forma adoptata de Senat, modificarea vizand un control mai eficient al averilor.

De asemenea, prin ordonanta de urgenta adoptata de Guvern s-a mai stabilit ca Presedintele Agentiei este demnitar cu rang de secretar de stat, iar vicepresedintele este demnitar cu rang de subsecretar de stat. Constatarea si sanctionarea contraventiilor stabilite de lege va fi facuta, de asemenea, de catre personalul Agentiei Nationale de Integritate.

Au fost stabilite termene pentru actiunile necesare punerii in functiune a Agentiei:- in 20 de zile de la intrarea in vigoare a legii vor fi desemnati reprezentantii diferitelor organizatii in Consiliul National de Integritate (CNI);- in cinci zile de la data desemnarii reprezentantilor in CNI, Senatul va convoca sedinta de constituire a acestuia;- in 15 zile de la constituirea CNI, acesta va aproba Regulamentul de desfasurare a concursului si va asigura publicarea acestuia in M. Of. si pe site-ul ANI;- in cinci zile de la aprobarea Regulamentului de desfasurare a concursului, CNI va asigura publicarea anuntului privind concursul pentru posturile de presedintele si vicepresedintele ANI;- in cinci zile de la depunerea juramantului de catre conducerea Agentiei, autoritatile prevazute in lege vor detasa 25 de functionari, pentru ca Agentia sa inceapa sa functioneze imediat, pana la organizarea concursului pentru recrutarea personalului.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, afirma recent ca e posibil ca in patru luni Agentia sa inceapa primele investigatii. "ANI este una dintre cele mai independenta autoritati din Romania. Am inclus un amendament al Ministerului Justitiei potrivit caruia presedintele, vicepresedintele si inspectorii Agentiei nu vor primi dispozitii de la nici o persoana publica. Singura forma de control este prezentarea unui raport anual catre Senat. In plus, presedintele si vicepresedintele vor fi desemnati prin concurs”, a subliniat Chiuariu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.