Comisarii europeni discuta maine implicarea Guvernului Romaniei in procesul decizional la nivelul Consiliului de Administratie al Petrom, dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii de catre grupul austriac OMV, potrivit corespondentului Realitatea TV la Bruxelles.

Discutia va avea loc la sesizarea comisarului responsabil cu concurenta in piata unica, Neelie Kroes. Potrivit corespondentului Realitatea TV la Bruxelles, este de asteptat ca membrii Comisiei Europene sa lanseze maine procedura de infringement in privinta Romaniei, intrucat actiunea de aur care permite Guvernului sa controleze deciziile Consilului de Administratie Petrom, chiar daca este actionar minoritar, incalca mai multe prevederi ale tratatului.

"Situatia de la Petrom a fost in vizorul Comisiei din 2004. In 2005, Comisia a adresat deja intrebari Guvernului privind rolul sau in procesul decizional la Petrom. Conform unor surse de la Bruxelles, Comisia nu mai poate tolera situatia care creaza un precedent pentru alte privatizari. Comisarul pentru concurenta a propus, deci, lansarea unei proceduri pentru incalcarea Tratatelor, care se poate termina cu o amenda usturatoare pentru Romania daca Curtea Europeana de Justitie o gaseste vinovata", transmite corespondentul Realitatea TV.

Procedura incepe prin trimiterea unei scrisori catre autoritatile romane, care au apoi doua luni pentru a raspunde. Daca raspunsul partii romane nu e satisfacator, Comisia continua procedura cu o noua scrisoare. Dupa alte doua luni, daca Guvernul nu a remediat situatia, incepe procedura in fata Curtii de la Luxemburg, informeaza Newsin.

Aceasta este cea de-a doua asemenea procedura lansata importiva Romaniei, dupa cea legata de taxa de prima inmatriculare.

Petrom a fost privatizata in anul 2004, cand grupul austriac OMV a preluat 51% din pachetul de actiuni al companiei.De la preluarea companiei romanesti, grupul austriac a fost atentionat in mai multe randuri de catre autoritatile din Romania cu privire la cresterea preturilor la carburanti, iar recent cu privire la faptul ca trebuie sa realizeze investitiile de mediu la care s-au angajat.

In prezent, statul detine la Petrom, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), 30,862% din actiuni.Ceilalti actionari sunt Fondul Proprietatea cu 9,887%, Banca Europeana Pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu 2,026% si alte persoane fizice si juridice cu 6,214%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.