Parlamentul Romaniei, mai multe primarii si companii, printre care si Metrorex, fac economii de energie, folosind lampi inteligente si sisteme automatizate de iluminat, au declarat pentru NewsIn, reprezentanti ai Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE).

"Companiile si institutiile, care au intrat in programul european NewGreenLight, fac economii de energie intre 20 si 60% din factura prin folosirea de lampi inteligente si becuri economice, dar si prin sisteme automatizate de iluminat, unele din ele cu senzori de prezenta", a declarat directorul de programe al ARCE, Coneliu Rotaru.

La randul sau, directorul tehnic al Camerei Deputatilor, Alexandru Tanase, a declarat ca Palatul Parlamentului si-a redus factura la electricitate cu 2,5 milioane de lei anual dupa ce a investit in eficientizarea iluminatului in 10% din suprafata cladirii.

Tanase a mai spus ca au fost schimbate becurile incandescente cu unele economice si s-au achizitionat sisteme automatizate de iluminat, care au redus consumul de 5,5 milioane kWh la 1,5 milioane kWh.

Potrivit directorul de programe al ARCE, Coneliu Rotaru, rolul ARCE in acest program este de a ajuta la diseminarea informatiilor de catre entitatile interesate de reducerea facturilor la electricitate, agentia neoferind niciun fel de finantare in acest sens.

Rotaru a adaugat ca institutiile si firmele interesate sa-si scada consumul de energie au posibilitatea de a apela la finantari, care le pot fi oferite de cele cinci-sase companii de servicii energetice existente in Romania.

"Aceste cinci - sase companii cumpara echipamente pe banii lor, te ajuta sa-ti reduci semnificativ valoarea facturilor si apoi recupereaza banii de la tine din economia pe care o faci la factura", a explicat responsabilul ARCE.

Rotaru a mai adaugat ca programul NewGreenLight se va derula pana la finele anului 2008, iar ARCE se afla, in prezent, in discutii cu mai multe companii, care vor sa intre in acest proiect in afara celor 17 institutii si firme deja implicate.

Conform oficialilor ARCE, in Uniunea Europeana, in prezent, consumul de energie pentru iluminat este de 90 TWh pentru consumatorii casnici si de 150 TWh pentru consumatori din sectorul tertiar si industrial.

Totodata, acestia au afirmat ca, in Romania, potentialul de economie de energie este estimat la 30% din acest consum, ceea ce ar permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 24 milioane de tone anual.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.