Comisia Europeana va critica dur Romania si Bulgaria, miercuri, cand va prezenta raportul de evaluare a progreselor in domeniul justitiei, dar nu va activa clauzele de salvgardare, ci va mentine monitorizarea inca un an, au anuntat surse concordante de la Bruxelles, anunta Newsin. Informatia a fost confirmata si de catre Reuters.

Monitorizarea Romaniei va fi mentinuta pana in vara anului 2008, cand va fi prezentat un nou raport, existand posiblitatea ca in decembrie 2007 sa existe si un raport de etapa.

Potrivit corespondentului Realitatea TV la Bruxelles, raportul Comisiei Europene care va fi prezentat miercuri nu recomanda aplicarea clauzei de salvgardare pe nici un domeniu, nici pentru Romania, nici pentru Bulgaria. Cu toate acestea, documentul va solicita guvernului roman un plan detaliat de combatere a coruptiei, care mentine tara noastra sub monitorizarea Comisiei inca un an.

Comisia Europeana nu va utiliza clauza de salvgardare, dar va continua monitorizarea cel putin inca un an, potrivit corespondentei BBC la Bruxelles. Principalele concluzii ale Raportului privind progresele facute dupa aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 arata ca Romania si Bulgaria nu au indeplinit promisiunile stabilite inaintea aderarii la UE privitoare la reforma justitiei si combaterea coruptiei.

Raportul ce va fi prezentat miercuri exprima insa ingrijorarea Comisiei Europene fata de lipsa de rezultate concrete in privinta marii coruptii si fata de activitatea Agentiei Nationale de Integritate. In privinta ANI, exista, se pare, cel putin noua puncte care nemultumesc si care duc la concluzia ca ANI nu este suficient de constrangatoare ca sa fie si eficienta, potrivit BBC.

Comisia Europeana nu recomanda insa utilizarea clauzei de salvgardare care ar fi presupus sanctiuni, preferand sa mentina presiunea politica asupra ambelor state, cel putin inca un an, pana la cel de al doilea raport de monitorizare din vara anului viitor, afirma si site-ul euexpands.com, potrivit caruia o evaluare preliminara se va face la inceputul anului 2008. Romania si Bulgaria vor trebui sa prezinte din nou un raport asupra realizarilor lor pana cel tarziu la 31 martie 2008.

Rostul raportului este de a le arata tarilor UE ca Romania si Bulgaria - despre care s-a spus ca au fost nepregatite pentru aderarea la UE - nu sunt scapate de sub control si ca se va exercita in continuare asupra guvernelor lor o presiune politica si morala pentru repectarea angajamentelor luate inainte de aderare.

"In aceasta etapa nu avem in vedere activarea vreunei clauze, dar nu excludem aceasta posibilitate in viitor, daca va fi necesar", a declarat un oficial dupa o ultima reuniune pregatitoare, care a avut loc ieri.
Pentru prima data, raportul, intocmit de secretarul general al Comisiei, Catherine Day, va stabili indicatori pentru fiecare dintre obiectivele trasate, astfel incat sa fie luate masuri specifice, potrivit Reuters.

Raportul noteaza progresele realizate in unele domenii, remarcand cu precadere adoptarea de catre Bulgaria a amendamentelor constitutionale care garanteaza independenta justitiei. Insa documentul subliniaza absenta condamnarilor in cazurile de mare coruptie si perioada mare de timp care trece pana cand suspectii sunt adusi in fata justitiei.

"Incercam sa fim corecti si sa recunoastem meritele acolo unde este cazul, dar nu ezitam sa spunem ca au fost progrese insuficiente in privinta unor chestiuni majore", a declarat un oficial. Ambele tari si-au reformat sistemele judiciare si au adoptat legi pentru a infiinta institutii de lupta impotriva coruptiei, asa cum a cerut UE. Observatorii spun insa ca rezultatele sunt obstructionate de politicile guvernamentale ezitante, de certurile politice si de administratia de stat ineficienta.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va anunta miercuri concluziile raportului intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de comisarul pentru justitie, Franco Frattini.

La aderarea la Uniunea Europeana, in ianuarie, UE a impus Romaniei si Bulgariei - state considerate de unii ca fiind nepregatite sa faca parte din blocul european - un mecanism de verificare si monitorizare, care stabilea obiective precise de indeplinit in domeniul justitiei.

In cazul in care aceste obiective ar fi ratate, cele doua state risca sa le fie impusa clauza de salvgardare pe justitie, ceea ce insemna, de pilda, ca hotararile judecatoresti din Romania si Bulgaria pot sa nu fie recunoscute in UE.

Romania si Bulgaria au prezentat Comisiei Europene, la sfarsitul lunii martie 2007, un raport detaliat despre actiunile intreprinse in vederea indeplinirii obiectivelor stabilite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.