"Suntem convinsi ca, pentru imbunatatirea relatiilor energetice, trebuie sa lucram la increderea reciproca", a spus Vladimir Putin. si a obtinut cu siguranta aceasta incredere din partea sefilor de state central si est-europene prezenti la summit.

Mai putin pe cea a presedintelui Traian Basescu, care a declarat, potrivit Mediafax, ca Romania nu va accepta niciodata ideea utilizarii energiei rusesti ca instrument de presiune politica.

"Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizarii energiei ca instrument de presiune politica", a declarat Basescu. Solutia, din perspectiva lui Traian Basescu, este crearea unei piete integrate la nivel regional, guvernata de principiile liberei concurente. Presedintele roman a anticipat, probabil, planurile energetice ale "tarului", care ignora sau exclud cu desavarsire Romania. Bucurestiul pledeaza si se bazeaza, cand vine vorba de strategii energetice, pe proiectele europene - putine la numar si amanate de mai multi ani.