Pentru ca a respins din start nominalizarea acestuia in fruntea diplomatiei romane, Basescu nu pierde nicio ocazie pentru a-i arata acest lucru

Ultimul prilej a fost la reuniunea de vara a Consiliului European de la Bruxelles, unde presedintele l-a ignorat total pe Cioroianu si nu i-a dat sansa acestuia sa scoata nici macar doua cuvinte la conferinta de presa
Presedintele Traian Basescu nu da multi bani pe ministrul de externe al Romaniei, "yesmen-ul" liberal Adrian Cioroianu . De altfel, seful statului a refuzat categoric sa accepte nominalizarea sa in aceasta functie, cerandu-le in repetate randuri liberalilor, sa gaseasca o persoana mai potrivita pentru acest portofoliu. si pentru ca PNL a jucat pana la capat pe cartea Cioroianu la externe, Basescu nu pierde niciun prilej pentru a-i arata acestuia ca practic pentru el este inexistent.

Asa s-au intamplat lucrurile si la conferinta de presa, organizata la finalul reuniunii Consiliului European de vara de la Bruxelles. Primul care a luat cuvant a fost bineinteles seful statului, care a punctat temele dezbatute in cadrul reuniunii. Traian Basescu a precizat ca s-a hotarat ca sistemul de vot bazat pe dubla majoritate sa intre in vigoare in 2014, seful statului afirmand ca Romania va avea in jur de 14 voturi. Asa cum a dorit Romania, presedintele a mai spus ca s-a decis ca Uniunea Europeana sa aiba personalitate juridica si de asemenea, tot un punct sustinut de Romania a fost acceptat: statele membre trebuie sa fie solidare in cazul unor probleme de aprovizionare energetica. A urmat premierul Calin Popescu Tariceanu, care a reiterat practic temele precizate de presedinte, intrucat cei doi au prezentat o pozitie comuna la Bruxelles.

Dupa ce l-a ascultat pe premier, Basescu s-a ridicat brusc si a spus: "Dle prim-ministru, numai bine", si a parasit sala. "Toate cele bune", i-a raspuns presedintelui si premierul Tariceanu, care s-a simtit obligat sa incheie si conferinta de presa. in acest rastimp, Cioroianu a asistat de la aceeasi masa, la scena ignorarii totale a sa de catre presedinte, care nici macar nu l-a salutat si, mai mult, nu i-a dat posibilitatea sa scoata o vorba despre summit. seful diplomatiei romane a plecat de la Bruxelles, asa cum a venit, intr-o ignorare totala.