Statul va acorda despagubiri pentru culturi calamitate care insumeaza o suprafata de 720.000 de hectare, reprezentand aproximativ 40% din cele 1,7 milioane de hectare afectate de seceta, intrucat doar acestea sunt asigurate

Pentru grau, secara si triticale, 61,4% din suprafata este afectata, in timp ce pentru orz si orzoaica procentul este de 60,2%. Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ieri ca prin hotararea de guvern adoptata miercuri se vor acorda despagubiri pentru 488.000 de hectare de grau, 47.000 de hectare de orz
si orzoaica, 175.000 de hectare de rapita si 10.000 de hectare de orzoaica de primavara, insumand 720.000 de hectare, in conditiile in care suprafata total afectata este de 1,7 milioane de hectare.

Legea prevede acordarea de despagubiri numai pentru culturile asigurate. Potrivit datelor MADR, suprafata total cultivata cu grau, secara, triticale (un tip de grau), orz, orzoaica (de toamna si primavara) si rapita este de peste 2,8 milioane de hectare, in timp ce suprafetele asigurate totalizeaza aproape 962.000 de hectare.

Vouchere pentru tarani

Traian Remes a anuntat ca va propune un proiect legislativ prin care agricultorii sa fie obligati sa-si asigure culturile, fiind totodata sprijiniti in acoperirea platii pentru polita de asigurare, prin acordarea unui voucher. "Ii vom obliga sa se asigure", a spus Remes. El a mentionat ca pentru a sprijini fermierii in acoperirea costurilor de asigurare acestia vor primi un voucher, care va fi folosit doar pentru plata politei de asigurare, intrucat orice alta forma de sprijin ar putea fi folosita in alte scopuri. Ministrul s-a referit la modificarea Legii 381, care reglementeaza acordarea despagubirilor pentru culturile calamitate si care are "o serie de hibe", pe care ministerul va incerca sa le corecteze.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.