19 fosti demnitari nu vor in ruptul capului sa renunte la statutul de chirias de lux al statului si le-au fost intocmite dosare de evacuare.

Sunt insa multi alti politicieni sau apropiati ai acestora care locuiesc nestingheriti in case de protocol si ale caror contracte au fost prelungite.

Locuinte de sute de metri patrati au fost inchiriate de RA-APPS la pretul unor garsoniere.

19 fosti demnitari refuza sa plece din spatiile generoase obtinute in centrul Capitalei, chiar daca si-au pierdut functia in baza careia au primit de la RA-APPS o locuinta de serviciu. Tuturor Regia le-a intocmit dosare de evacuare. Desi este vorba de fosti ministri si procurori, ei au ajuns in situatia de a se judeca cu statul in dosare de evacuare din locuinte asupra carora nu au nici un drept. Printre ei se gasesc trei fosti ministri: Alexandru Farcas, Georgiu Gingaras si Silvia Ciornei.

Primul, fost ministru al Integrarii Europene, ocupa inca din 2001 un apartament in str. Nicolae Racota (suprafata de 94,3 mp, aproape de Arcul de Triumf), pe care nu l-a eliberat nici acum, chiar daca nu mai are calitate de demnitar din decembrie 2004.

Intr-o situatie asemanatoare se afla si Georgiu Gingaras, fost ministru al Tineretului si Sportului (dec. 2000 - iunie 2003), care a primit, tot in 2001, un apartament in Bd. Unirii. Al treilea demnitar in culpa, fost ministru social-democrat pentru IMM, devenit senator PC, Silvia Ciornei, care beneficiaza cu generozitatea RA-APPPS tot de un apartament in Bd. Unirii. De mentionat ca ultima prelungire de contract dateaza din martie 2005, cand Silvia Ciornei deja nu mai era de luni bune ministru.

Pe lista chiriasilor impotriva carora regia a luat masuri se afla un alt social-democrat, "client" vechi al RA-APPS: Dan Iosif. Fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, actualmente deputat PSD, nu numai ca nu s-a grabit sa paraseasca imobilul cu opt camere si 448 mp din str. Herastrau, dar a amenintat ca va arunca in aer casa daca RA-APPS nu-i plateste banii pe care el sustine ca i-a investit. Dan Iosif plateste, din primavara acestui an, o chirie de 8,5 milioane lei vechi, cam cat ar fi contravaloarea chiriei la pretul pietei pentru un apartament cu doua camere in cartierul Vitan.

Evacuare s-a cerut in instanta si pentru Ciprian Nastasiu, procurorul care s-a ocupat de anchetarea dosarului rapirii jurnalistilor romani in Irak si care a cerut eliberarea din arest a lui Omar Hayssam, desi sirianul era acuzat de terorism. Nastasiu a avut contract, pana in august 2006, pentru un apartament cu 4 camere in str. Paris. Chiria platita lunar? Circa... 60 lei noi. Nastasiu nu este singurul procuror pentru care RA-APPS vrea sa obtina evacuarea. si Joita Tanase, fost procuror general al Romaniei, face obiectul unui dosar de evacuare deschis la Judecatoria sector 1, aflat in pronuntare, pentru apartamentul din Bd. Unirii pe care-l ocupa din martie 2001. Tot pe lista celor care refuza sa renunte la statutul de chirias de lux se gaseste Liviu Mihail Negara, fost expert in cadrul Directiei de protocol a Cancelariei prim-ministrului. Acesta a primit, in noiembrie 2004, un apartament in str. Polona, pe care nu l-a eliberat si pentru care s-a intocmit dosar in evacuare.

Nu s-a grabit sa elibereze apartamentul din Bd. Dacia nici fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor Alexandros Galiatatos. Eliberat din functie, la cerere, ex-secretarul a comunicat ca elibereaza spatiul de abia dupa ce RA-APPS i-a facut notificare prin executor judecatoresc.

De un contract prelungit dupa expirarea mandatului a beneficiat si fostul presedinte al televiziunii publice, Cristian Valeriu Hadji-Culea. Ultima innoire a contractului pentru apartamentul de 4 camere si 167 mp din str. Mihai Eminescu a fost facuta pe 26 februarie 2007, iar la doar cateva luni distanta RA-APPS a formulat notificarea pentru evacuare.