Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei, in scrisoarea de raspuns la modificarile transmise de autoritatile de la Bucuresti la sfarsitul lunii mai, sa modifice taxa auto pentru a reflecta mai bine deprecierea in timp a valorii masinilor, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

"Scrisoarea de raspuns a fost transmisa de Comisia Europeana, insa nu am primit-o inca. Am inteles ca observatiile CE vizeaza in special scala de depreciere, care trebuie revazuta, in sensul accelerarii. Pentru masinile cu vechime sub un an, Comisia ne solicita calcule din luna in luna. Discutiile intre cele doua parti vor continua", au spus sursele citate.

In plus, Comisia Europeana a solicitat autoritatilor romane sa opereze "o scadere mai abrupta" a nivelului taxei la masinile vechi, fata de propunerea Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), si sa fie avuta in vedere o durata medie de viata a automobilelor de 10-15 ani, fata de 20 de ani cat este prevazut in proiectul transmis Comisiei Europene, potrivit unor surse din piata auto.

Reamintim, la sfarsitul lunii mai, MEF a transmis CE o noua formula de calcul a taxei de prima inmatriculare, care prevede niveluri de pana la trei ori mai mici pentru unele masini vechi, dar mai mari la cele noi, fata de cele care se percep in prezent. Ulterior, Comisia a solicitat institutiei si o analiza a preturilor din piata auto, pentru a compara coeficientii de ajustare din grila privind taxa de prima inmatriculare cu evolutia reala a preturilor, studiu elaborat cu ajutorul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.