Primarul Basescu a platit 37 de miliarde de lei din buzunarele bucurestenilor, unei firme de casa, pentru un proiect al pasajului Basarab, mort in fasa

Directia Nationala Anticoruptie a devenit o institutie aservita lui Traian Basescu, de cand acesta a ajuns sef al statului. ZIUA a intrat in posesia unor probe indubitabile, privitoare la un alt dosar penal deschis in 2004 de DNA, pe numele lui Traian Basescu, care a fost inchis in ianuarie 2005, dupa ce faptuitorul a devenit seful statului. Acest dosar nu a fost inchis singur, ci "la pachet" cu dosarul "Privighetorilor - Casuneanu", in care Basescu a facut si obiectul unor investigatii ale Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPRCS) pentru modul dubios in care a dobandit si ulterior instrainat un teren rezidential din Capitala.

Dosarul "Pasajul Basarab" a fost deschis de DNA in toamna lui 2004 si repartizat junelui procuror Claudiu Dumitrescu (foto), de la Sectia I de combatere a coruptiei. Acest dosar viza un prejudiciu de peste 37 de miliarde de lei vechi (circa 1,1 milioane euro) produs de Traian Basescu, in calitate de fost primar al Capitalei, care s-a "aventurat" sa plateasca unei firme de casa a Primariei contravaloarea unui proiect de construire a Pasajului Basarab din Bucuresti.

O plata uriasa facuta cu o graba suspecta, in pofida vointei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) pentru un proiect despre care stia ca nu va fi niciodata aprobat, fapt care s-a si demonstrat. Peste 1,1 milioane de euro au fost aruncati pe apa Sambetei, unei firme de casa a Primariei Capitalei - SC Proiect Bucuresti SA, care a primit grosul banilor la numai o zi dupa facturare, in conditiile in care Basescu se razboia cu CGMB pe acest proiect si nu obtinuse toate avizele necesare. Ce interese personale a avut Basescu cu aceasta firma de casa a Primariei Capitalei, agreata si de succesorul Adriean Videanu in multe din proiectele sale nefinalizate?

Musamalizat de DNA in ianuarie 2005

Dosarul "Pasajul Basarab" a fost musamalizat de DNA prin neinceperea urmaririi penale (NUP), in ianuarie 2005, imediat dupa ce Basescu a devenit presedinte. Despre acest dosar, DNA nu a oferit nici o informatie opiniei publice, ca si cand nu ar fi existat. Putem afirma, fara sa gresim, ca el a fost dinadins tinut la secret. De instrumentarea si apoi inchiderea cauzei s-a ocupat procurorul Claudiu Dumitrescu, de la Sectia I a DNA care, conform unor surse avizate din interiorul DNA, nu a facut nici un fel de ancheta in dosar din 2004 cand i-a fost repartizat si pana in 2005 cand a dat solutia de NUP.

In acest dosar format prin autosesizare, ca urmare a acuzatiilor formulate prin presa de o serie de consilieri ai CGMB, Traian Basescu era cercetat, in calitate de faptuitor, pentru abuz in serviciu, legat de plata sumei de peste 37 de miliarde de lei vechi, in perioada 2001 - 2002, catre SC Proiect Bucuresti SA. Plata a fost efectuata de fostul primar general al Capitalei, Traian Basescu, fara acordul de vointa al CGMB, care s-a opus vehement proiectelor lui Basescu de "reabilitare" a Capitalei, prin investitii finantate partial de Banca Europeana de Investitii (BEI).

Dosar inchis dupa alegeri

In plin razboi cu majoritatea PSD a consilierilor din CGMB, care-l acuzau de aservirea Primariei intereselor sale financiare personale, Basescu s-a grabit peste noapte sa onoreze un proiect de construire a Pasajului Basarab, platind proiectantului peste 37 miliarde de lei. Grav este ca se stia din capul locului ca proiectele nu aveau nici o sansa sa fie vreodata puse in practica - ceea ce s-a si intamplat - astfel ca, din ambitia personala a lui Basescu de a-i sfida pe adversarii sai din CGMB, ori poate din interese numai de el stiute, au fost aruncati pe fereastra peste 37 miliarde de lei pentru cateva dosare de hartie.

Mai mult, Basescu a fost extrem de prompt cu platile, onorand facturile taiate de SC Proiect SA la o zi dupa comunicarea lor, desi se putea astepta si saptamani. Edificatoare in acest sens este factura taiata de SC Proiect Bucuresti SA nr. 5763775, emisa catre CGMB la 19.12.2001, pentru suma de 12,5 miliarde lei vechi, factura onorata fulgerator prin Ordinul de plata din 21.12.2001, semnat personal de ex-primarul Traian Basescu.

Prejudiciul incontestabil de peste 37 miliarde de lei produs de Basescu a stat la baza dosarului repartizat procurorului Cladiu Dumitrescu. Care din 2004 si pana in ianuarie 2005 nu a facut nimic in dosar, dar dupa ce a vazut ca faptuitorul din dosarul sau a devenit seful statului, a dat o controversata solutie de NUP pentru infractiunea de abuz in serviciu. Contactat telefonic, procurorul Claudiu Dumitrescu ne-a motivat ca solutia sa de NUP s-ar fi bazat pe o hotarare judecatoreasca in care s-a stabilit, pe cale civila, ca ex-primarului Basescu nu-i poate fi imputat prejudiciul, deoarece nu ar fi fost vina sa ca proiectul privind Pasajul Basarab nu s-a realizat ulterior.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.