Cele trei bratari dacice, nou descoperite la o galerie de arta din New York, sunt autentice, a stabilit o comisie de expertiza a Ministerului Culturii si Cultelor. Autoritatile romane cauta modalitati pentru a rascumpara obiectele de la actualii proprietari, un cetatean european si unul american.

Comisia formata din Eugen Iaroslavschi, seful sectiei de pre si protoistorie a Muzeului National de Istorie al Transilvaniei din Cluj, George Trohani si Aurel Rustoiu, specialisti in arheologie dacica, a revenit de la Frankfurt, unde se afla depozitate cele trei bratari, concluzionand, dupa expertizarea acestora, ca ele sunt autentice si recomandand rascumpararea lor de catre statul roman. "Raportul comisiei numita de ministrul Culturii si Cultelor a aratat ca bratarile sunt autentice. Asadar, se fac demersuri pentru rascumpararea acestora", ne-a declarat, ieri, Virgil Nitulescu, secretar de stat al Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).

Cele trei bratari se afla in posesia a doi cetateni, unul american si altul european. Teoretic, ele urmeaza a fi aduse in tara in mai putin de doua luni. Potrivit MCC, in acest sens s-a cerut o suplimentare de buget cu 134.000 de lei pentru rascumpararea celor trei bratari, definite drept "bunuri culturale de patrimoniu". Potrivit ministrului Culturii, statul roman va plati actualilor posesori suma cu care acestia cu cumparat artefactele, in acord cu legislatia internationala care stabileste astfel de proceduri. Este vorba, mai exact, de conditiile conventiei UNIDROIT din 24 iunie 1995 privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, ratificata de Romania plin Legea 149/1997. "La Frankfurt se va face o evaluare a bratarilor si ulterior o posibila estimare. Evaluarea vizeaza valoarea financiara, dar ne intereseaza autenticitatea bratarii. Sper sa putem sa le aducem cat mai rapid in tara", declara recent Adrian Iorgulescu.

Recuperate pe bani grei

Primele patru bratari dacice au fost rascumparate cu suma de 800.000 de lei de la un colectionar american. Acestea au fost aduse in tara la jumatatea lunii ianuarie si au fost expuse la MNIR. Cea de-a cincea bratara a fost predata statului roman de catre autoritatile judiciare franceze la data de 23 ianuarie. Aceasta fusese expusa la Expozitia Bienala a Anticarilor, organizata de Grand Palais din Paris. Piesa expusa de Ariadna Gallerry din New York apartinea unui cetatean german din München, cercetat pentru trafic ilegal cu bunuri culturale. O alta bratara de aur geto-dacica a fost recuperata saptamana trecuta, in urma unei actiuni a politiei, de la un hunedorean.