Odat cu aprobarea in Executiv a noii legi privind reorganizarea Ageniei Naionale de Administrare Fiscal (ANAF), Fiscul autohton urmeaz s-i infiineze o direcie de informaii. Urmand modelul spaniol, noua structur va folosi in viitor chiar i ageni de informaii fiscale, care vor avea ca principal misiune realizarea cat mai fidel a profilului fiecruia dintre contribuabili.

Incepand cu luna septembrie a acestui an, ANAF va pune pe roate unul dintre poate puinele proiecte care, probabil, va surprinde mult lume. Infiinarea propriului serviciu de informaii care va fi specializat exclusiv pe adunarea de date cu caracter fiscal despre contribuabili. Potrivit noii legi de organizare a ANAF, aprobat de Executiv la sfaritul lunii mai, Direcia de Informaii Fiscale va avea ca principal rol crearea unei baze de date gigantice care s cuprind date despre fiecare contribuabil, astfel incat din dosar s reias gradul de risc al fiecruia dintre pltitorii de impozite. De asemenea, in "curtea" ANAF se vor strange date de la Poliie, de la Garda Financiar, de la Vam sau Oficiul de Cadastru.

Mai mult, structura va colabora informativ cu toate instituiile fiscale ale Uniunii Europene. Potrivit preedintelui ANAF, Daniel Chioiu, prin infiinarea unei astfel de structuri, Romania se aliniaz la modelele occidentale, Spania sau Frana dispunand de servicii de informaii in cadrul instituiilor fiscale. Pentru inceput vor fi doar 20 de lucrtori la nivel central, care vor trebui, in mod obligatoriu, s fie experi in problemele fiscalitii autohtone.

In viitor, structura urmeaz s fie dezvoltat i la nivelul judeelor. Aparatul de lucru al noii structuri va avea posibilitatea de a exploata la nivel informativ chiar i sursele umane, aspect pe care Daniel Chioiu nu il exclude, considerandu-l ca fiind unul dintre procedeele prin care potenialii evazioniti s fie prini cu ocaua mic fa de sistemul fiscal.

Adevrul: Domnule preedinte, cu ce vine nou proaspta lege de funcionare a ANAF?

Daniel Chioiu: Odat cu aprobarea noii legi de funcionare a Ageniei Naionale de Administrare Fiscal, am infiinat in cadrul instituiei noi entiti. Un exemplu este Direcia de planificare strategic, care va urma s stabileasc liniile de organizare ale ANAF. Aceast structur se va ocupa in principal de raportarea indicatorilor de performan a fiecrei structuri din cadrul Ageniei, dar i de coordonarea in teritoriu a tuturor structurilor.

De cea din urm atribuie aveam nevoie foarte mare, pentru c la nivel central nu aveam pan acum o structur care s se ocupe de coordonarea activitii din judeele rii. O alt direcie, la fel de important, va fi cea de Legislaie i proceduri fiscale, care va avea dou componente. Una de legislaie i aplicare a Codului Fiscal i una care se va ocupa de interpretarea unitar a legislaiei fiscale. Aici vom avea specialiti care se vor ocupa de analizarea diferitelor situaii de aplicare a legii semnalate de contribuabili i ale cror soluii vor fi puse in aplicare unitar la intreg nivelul naional, dup ce in prealabil vor fi publicate pe pagina noastr de internet pentru a avea astfel un grad foarte mare de vizibilitate.